Gyártók Új életet kaphat a Saab svéd gyára

Új életet kaphat a Saab svéd gyára

autopro.hu/P.B. | 2023.04.24 15:21

Új életet kaphat a Saab svéd gyára

Fotó: Polestar Global Media Newsroom

A Polestar európai fejlesztési központot szeretne létrehozni a svédországi Trollhättanban található egykori Saab-gyárban. Az üzemben korábban a 2016-ban megszűnt svéd OEM, a Saab gyártott autókat.

A Polestar szóvivője megerősítette a 15 ezer négyzetméteres üzemmel kapcsolatos terveket. A gyártó a területen egy fejlesztési központot hozna létre, ahol továbbfejlesztheti és tesztelheti a készülő, 2024-ben megjelenő Polestar 5 hajtásláncát. A korábbi jelentések szerint a hajtáslánc valószínűleg egy 800 voltos egység lesz, akár 475 kilowatt teljesítménnyel. Eközben a Polestar 5 ragasztott alumínium karosszériáját a Polestar brit kutató-fejlesztő csapata fejleszti Coventry-ben.

A svéd elektromosautó-gyártónnak már van fejlesztési központja a svédországi Göteborgban, mindössze egy óra távolságra a Saab korábbi gyárától. Az a központ körülbelül 800 embert foglalkoztat. Egy másik, elektromos hajtásokra szakosodott egység további kapacitást teremthet, ráadásul a trollhättani központnak saját tesztpályája is van.

Lehet jövője az egykori Saab-gyárnak

A Saab üzemének előző tulajdonosa, a NEVS szinte minden dolgozóját elbocsátotta a létesítményből. Ugyanakkor a Polestar anyavállalata, a Geely a jövőben Trollhättanben is építhet járműveket, bár ezek a tervek még nincsenek kőbe vésve, az sem dőlt el, hogy a Polestar vagy más Geely alá tartozó cég gyártana ott autókat.

A Polestar egyelőre csak a fejlesztési központ kialakítását erősítette meg, a gyártási tervekről nem esett szó. Így továbbra sem tudni, hogy a trollhättani gyártósorokat újra bekapcsolják-e vagy sem – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink