Gyártók Új elektromos SUV-t mutatott be a Mercedes

Új elektromos SUV-t mutatott be a Mercedes

autopro.hu | 2022.10.20 04:20

Új elektromos SUV-t mutatott be a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz

Az EQE SUV az EQE Limuzin többcélú variánsa. Testvérmodelljéhez hasonlóan az EQS összes főbb innovációját örökli, miközben az EQS SUV-nál dinamikusabb menetképességekkel rendelkezik. Az EQE SUV a kategória egyik legtágasabb képviselője, ugyanakkor külső méreteit tekintve kompaktabb, mint az EQE Limuzin. Az új SUV már a negyedik modell, amely a Mercedes új elektromos platformjára épül.

Az EQE SUV moduláris hajtáslánc-koncepciója széles teljesítményskálát tesz elérhetővé, 215-től 300 kilowattig. Az adott modell felszereltségének és konfigurációjának függvényében az európai változatok WLTP norma szerinti hatótávja elérheti az 590 kilométert. Az EQE SUV lítiumion akkumulátora tíz modulból áll, és bizonyos esetekben az innovatív, házon belül fejlesztett akkumulátor-menedzsment szoftver vezeték nélkül is frissíthető.

Dinamikusság és áramvonalas dizájn

A viszonylag rövid, 3030 milliméteres tengelytáv, valamint a dinamikusabb alaphangolás kiemelkedő fordulékonyságot tesz lehetővé. Az EQE SUV-hoz opcionálisan elérhető az Airmatic légrugózás ADS+ adaptív lengéscsillapítással, amelynek segítségével a jármű hasmagassága akár 30 milliméterrel is megemelhető.

A 4Matic összkerékhajtással rendelkező modellek offroad menetprogrammal is rendelkeznek a terepen való közlekedéshez. A fordulékonyságot az opcionálisan elérhető, akár 10 fokos elfordulásra is képes hátsótengely-kormányzás fokozhatja.

Az EQE SUV hasonló aerodinamikai megoldásokkal rendelkezik, mint testvérei, és ezek aktívan közrejátszanak abban, hogy légellenállási együtthatója mindössze 0,25-ös. Az EQE SUV a Mercedes-EQ nagyméretű elektromos platformjára épült (EVA2).

Komfortos és fenntartható beltér

A fenntarthatóság fontos szempont, éppen ezért a széria Electric Art belső tér nem használ állati eredetű bőrkárpitot.

Az EQE SUV szofisztikált hőmenedzsmentjében alapfelszereltség a hőszivattyú, ami a rendszer még hatékonyabb működését teszi lehetővé: az elektromos hajtáslánc (az inverter és az elektromotor), valamint a nagyfeszültségű akkumulátor által megtermelt hő is felhasználható a belső tér fűtésére. Ez jelentősen csökkenti a fűtésrendszer energiaigényét, fokozva a hatótávot.

Fotó: Mercedes-Benz

A Serene Breeze elnevezésű új, negyedik hangélmény az EQE SUV-ban debütál. Természetes, nyugtató hangzást biztosítva az elektromos hajtás újszerű élményét helyezi előtérbe. A Mercedes-EQ modellekben különböző hangélmények teszik lehetővé a személyre szabott használatot és opcionálisan különleges belső vezetési hang is elérhető, amely a vezetési stílus függvényében változik.

Az Energizing Air Control Plus különösen hatékony hepa szűrő segítségével tisztítja meg az utastérbe érkező levegőt, míg az Energizing Comfort a jármű egyes kényelmi rendszereit hangolja össze különböző hangulatfokozó élményekké.

Modern funkciók gazdag kínálata

Az opcionális Digital Light fényszórórendszer különböző innovatív funkciókat tesz lehetővé, mint például a sávfelfestések vagy figyelmeztető szimbólumok kivetítése az úttestre. Ahogy arról az autopro.hu is írt, a megoldással több gyártó is próbálkozik, azonban a technológia még felvett megválaszolatlan kérdéseket.

Az EQE SUV lehetővé teszi további járműfunkciók online aktiválását vezeték nélküli eléréssel. Így az adott konfiguráció kiválasztását és megvásárlását követően is lehetőség van a felszereltség személyre szabására.

Az EQE SUV sorozatgyártása decemberben kezdődik meg a Mercedes-Benz amerikai gyárában (Tuscaloosa, Alabama), az akkumulátorok pedig a közeli Bibb County-ból érkeznek. Az idei évtől kezdve a Mercedes-Benz saját, személyautó és haszongépjármű gyárai világszerte, így Alabamában is karbonsemlegesen működnek.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink