Gyártók Uganda is belép az elektromobilitás piacára

Uganda is belép az elektromobilitás piacára

autopro.hu/P.B. | 2020.09.02 10:20

Uganda is belép az elektromobilitás piacára

Fotó: Kiira Motors

Az ugandai állam kezében lévő Kiira Motors azt tervezi, hogy 2021 nyarától kezdve elektromos buszokat fog gyártani. A gyár egyelőre még építés alatt áll, de a Jinjában található üzemnek a tervek szerint évi ötezer elektromos buszt és egyéb járművet kellene gyártania.

Bár első hallásra úgy tűnhet, hogy a környék számára teljesen idegen az elektromos járművek piaca, valójában Uganda nem is az első lesz a térségben az elektromobilitás terén: a szomszédos Ruanda fővárosában, Kigaliban a Volkswagen már nyárt elektromos járműveket.

Az ugandai Kiira viszont nem a Volkswagen, hanem a kínai CHTC Motor közvetítésével jutott el az elektromos járművekhez. A CHTC részt vesz a gyár építésében is, ami a tervek szerint 90 százalékban hazai alapanyagokat fog felhasználni. Uganda számos lítium- és rézbányával rendelkezik, tehát az akkumulátorok fő alkotórészeit helyben bányásszák majd.

Egy kísérlet már volt

Ugandában egyszer már próbálkoztak elektromos autó gyártásával, 2011-ben itt készült a Kiira EV, ami egy kétszemélyes plug-in hibrid kisautó prototípusa volt, nem mellesleg ez volt az első (részben) elektromos jármű, amit Afrikában gyártottak.

A Kiira Motors célja, hogy buszaival hozzájárulhasson az ugandai főváros, Kampala levegőjének tisztábbá tételéhez, ugyanis a város egyike a Föld legrosszabb levegőjű nagyvárosainak – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink