Gyártók Továbbra is Európa trónján a Peugeot

Továbbra is Európa trónján a Peugeot

autopro.hu | 2022.11.09 13:23

Továbbra is Európa trónján a Peugeot

Fotó: Peugeot

A Peugeot 208 népszerűségét eddig semmi sem tudta megingatni az európai kontinensen: a francia kisautó a harmadik negyedév végén is magabiztosan vezeti az európai újautó-eladások rangsorát.

A JATO Dynamic október végén közzétett elemzése szerint a Peugeot 208-as idén január elseje és szeptember harmincadika között 161.350 példányban talált gazdára Európában, és ezzel nem csak 11 százalékkal túlszárnyalta tavalyi, 2021-es teljesítményét, de a kontinens messze legnépszerűbb új személyautója is volt.

10,6 százalékkal többet adtak el belőle, mint a második helyezett Dacia Sanderóból (145.846), a 2021-es év legnépszerűbb típusa, a Volkswagen Golf pedig jelenleg a rangsor negyedik helyén áll, csaknem 30 ezer darabos hátránnyal. A harmadik a Volkswagen T-Roc 137.417 eladott példánnyal.

Töretlen népszerűség

Az immár három éve (2019 októbere óta) forgalmazott, új generációs Peugeot 208 piacra lépésének pillanatában meghódította Franciaországot, majd számos további európai piacot. 2021 januárjában a második, februárjában pedig már az első helyen indította azt az évet, amelytől mindenki felemelkedést várt a koronavírus-járvánnyal sújtott 2020-as esztendő után.

Az erősödés elmaradt, sőt: az év végére húsz éve nem tapasztalt mélységbe zuhant az európai újautó-piac. Ez azonban nem érintette a Peugeot 208 pozícióit: a piac (-1,6 százalék), illetve a szegmens (-7,7 százalék) átlagánál egyaránt jobb teljesítményt mutatva az év végi elszámolásnál a legkeresettebb kisautó volt a kontinensen. Sőt, 196.869 eladott példánnyal a Peugeot 208 az abszolút második helyen állt az eladások rangsorában a már-már örök első Volkswagen Golf mögött.

A francia kisautó az ezt követő kilenc hónap során mindvégig megőrizte dobogós helyezését, miközben folyamatosan cserélődtek körülötte a szereplők. Stabil élvonalbeli teljesítménye részben a folyamatos modellfejlesztésnek, részben a márka speciális hajtáslánc-stratégiájának köszönhető. Az utóbbi lényege, hogy a Peugeot teljes mértékben meghagyja ügyfeleinek a választás szabadságát, és ennek szellemében hagyományos, valamint tisztán elektromos erőforrásokkal egyaránt felszerelte típusát.

Ez lehetővé tette a Peugeot 208 számára, hogy kiaknázza az emissziómentes, akkumulátoros modellek meredeken emelkedő népszerűségét, ugyanakkor nem érintette kritikusan az sem, amikor a nyár során rég látott fordulattal visszaesett a villanyautók iránti kereslet. A 2022 szeptemberében eladott 19.601 példányból 4081 darabot, azaz a teljes forgalom 20,8 százalékát tette ki az e-208.

Még több elektromos 208-as

Ez az arány 2023-ban várhatóan tovább javul: jövőre lép ugyanis piacra az új generációs akkumulátorral és villanymotorral szerelt, nagyobb motorteljesítményű és kedvezőbb hatótávolságú, megújult Peugeot 208-as.

Kétségtelenül ez lesz az eddigi legnagyobb léptékű változás a modell történetében, ugyanakkor a gyár folyamatosan vezet be jelentős újításokat. 2022 elejétől például megnövelt hatótávolsággal került forgalomba az e-208, majd tavasszal bevezették azt a teljesen elektronikus, helytakarékos váltóvezérlő felületet, amely a belső égésű és villanymotoros modelleken egyaránt hatékonyabb kezelhetőséget és elegánsabb, modernebb megjelenést eredményezett – áll a Peugeot közleményében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink