Gyártók Tovább esnek a Toyota termelési számai

Tovább esnek a Toyota termelési számai

autopro.hu/P.B. | 2022.08.30 14:22

Tovább esnek a Toyota termelési számai

Fotó: Toyota USA Newsroom

Alaposan megviseli a chiphiány a világ legnagyobb autógyártójának termelését: a Toyota júliusban 8,6 százalékkal kevesebb autót állított elő, mint az előző év azonos időszakában, ezzel egyhuzamban negyedik hónapja marad alul az elvárásaihoz képest.

Augusztus 30-án tette közzé júliusi számait a Toyota. Ebből kiderül, hogy a japán OEM a tavalyinál 8,6 százalékkal kevesebb, 706.547 autót gyártott. A tavalyi eredmény 773 ezer autó volt, az idei cél pedig 800 ezer – utóbbitól már jelentős az elmaradás.

A Toyota áprilisban kezdődött üzleti évében eddig 10,3 százalékkal sikerült kevesebb autót gyártani a tervezetthez képest, így komolyan veszélybe került az egész évre vonatkozó 9,7 milliós terv. A visszaesés főleg a hazai piacnak köszönhető, ahol 28,2 százalékos csökkenést – valóságos zuhanást – könyvelhetett el az OEM, miközben Európában 4,5 százalékkal növelni is sikerült az üzemei kibocsátását.

Jön a javulás?

Seiji Sugiura, a Tokai Tokyo kutatóintézet munkatársa szerint a Toyota augusztusban körülbelül 700 ezer autót gyártott, ami jelentős javulás a tavalyi 530 ezerhez képest. Szeptemberre a gyártó 850 ezer autó összeszerelését reméli, ami a valaha volt legjobb szeptembere lenne a cégnek, amennyiben összejön – írja a Reuters.

A Toyota termelését egyrészt a koronavírus is hátráltatta, másrészt a chiphiány is folyamatosan nehezíti. Előbbi téren a nyáron egyértelmű volt a javulás, ugyanakkor a chiphiány még mindig nem szűnt meg, így az ambiciózus terveket nehéz lesz tartani.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink