Gyártók Több tízmillió dollárt fizet a Takata légzsákok miatt a Honda

Több tízmillió dollárt fizet a Takata légzsákok miatt a Honda

autopro.hu/V.M. | 2020.08.26 09:22

Több tízmillió dollárt fizet a Takata légzsákok miatt a Honda

Fotó: Facebook/Honda Global

Sikeresen megegyezett a Honda az amerikai hatóságokkal annak a több éve húzódó vizsgálatnak a lezárásáról, amit potenciálisan hibás Takata légzsákok használata miatt indítottak ellene.

Hirdetés

Az Egyesült Államok 46 állama, Washington D.C és az USA három külbirtoka 2015 decemberében indított vizsgálatot a Hondával szemben. Az American Honda Motor Co és a Honda of America a nyomozást lezáró megegyezés részeként 85 millió dollárt fognak fizetni, emellett vállalják, hogy frissíteni fogják az első légzsákokkal kapcsolatos termékbiztonsági szabályaikat, bűnösségüket azonban nem ismerték el.

A Takata potenciálisan hibás légzsákjai miatt eddig több tízmillió autót hívtak vissza világszerte. A visszahívások során eddig körülbelül 100 millió légzsákpatron cseréjét rendelték el, amik többek között 19 nagy autógyártó elmúlt 20 év folyamán eladott modelljeibe kerültek beépítésre.

Az érintett légzsákok gázgenerátorai bizonyos körülmények között instabillá válhatnak, aminek következményeként ütközéskor a kelleténél nagyobb erővel és repeszképződés mellett fújhatják fel a légzsákokat. Világszerte eddig legalább 25 halálesetet, valamint közel 300 sérülést tulajdonítottak a meghibásodott légzsákoknak.

A Honda 2008 óta nem sokkal kevesebb, mint 13 millió amerikai járművét hívta vissza a hibajelenség miatt, melyekben több mint 16 millió Takata által gyártott gázgenerátort cseréltek ki – olvasható a Reuters cikkében.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink