Gyártók Több millió dollár fizetésére kötelezték a Fordot

Több millió dollár fizetésére kötelezték a Fordot

autopro.hu/E.M. | 2022.11.03 12:20

Több millió dollár fizetésére kötelezték a Fordot

Fotó: Ford MyNewsDesk

A detroiti szövetségi esküdtszék 104,6 millió dollár kártérítés fizetésére kötelezte a Fordot, miután felelősnek találta a Versata szoftvercéggel kötött 2004-es licencszerződés megszegése és üzleti titkok eltulajdonítása miatt.

Az austini székhelyű Versata elmondta, hogy 1998 és 2015 között a Fordnak licencelte autóipari szoftverét, amely az autógyártó mérnökeinek és marketingeseinek együttműködését és a járművek tervezését segítette „zökkenőmentes, valós idejű frissítésekkel” világszerte.

A vállalat állítása szerint a Ford elkezdte másolni szoftverét, miután megunta a több millió dolláros éves licencdíjak kifizetését, és 2014-ben elutasított egy „végleges” ajánlatot, amely a Versata fő szoftverének évi 17 millió dollárért történő licencelésére vonatkozott.

Felemás érzelmek

A 2015 óta húzódó pereskedés legutóbbi, 15 napos tárgyalást követően az esküdtek a Ford felelősségét állapították meg. Szerződésszegésért több mint 82,2 millió dollárt, üzleti titok eltulajdonításáért pedig 22,4 millió dollár kártérítést ítéltek meg – olvasható a Reuters cikkében.

„Bár tiszteletben tartjuk az esküdtszék döntését, de úgy gondoljuk, hogy a tények és a jog nem támasztja alá ezt az eredményt” - mondta a Ford egy nyilatkozatban. „A Ford fellebbezni fog az ítélet ellen.”

Dan Webb, a Versatát képviselő ügyvéd elmondta, hogy az esküdtszék a vállalat által kért összeg mintegy 85 százalékát ítélte meg, miután a Ford szerinte „hamisan” azzal védekezett, hogy a Versata üzleti titkai az övéi. „Nagyon kedvező ítélet született, és nagyon elégedettek vagyunk” - nyilatkozta Webb.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink