Gyártók Tizenöt új elektromos típust leplezett le a Toyota

Tizenöt új elektromos típust leplezett le a Toyota

autopro.hu/P.B. | 2021.12.16 12:21

Tizenöt új elektromos típust leplezett le a Toyota

Fotó: Noriaki Mitsuhashi/N-RAK Photo Agency

Bár a japán OEM a hidrogénes hajtások terén élen jár, az akkumulátoros elektromos autók piacán eddig nem kezdett komoly terjeszkedésbe – noha az egyik első hibrid – a Prius – a Toyota terméke volt. Most azonban komoly elektromos offenzívába kezd a világ legnagyobb autógyártója.

Hirdetés

Toyoda Akio, a Toyota elnöke bemutatta a japán vállalat elektromos átállásról szóló tervezetét. A következő nyolc évben, azaz 2030-ig bezárólag harminc új tisztán elektromos modellt mutat be a gyártó (ezek közül több modell is a Lexus égisze alatt kerül majd piacra), melynek célja, hogy 2030-ban 3,5 millió elektromos autót adjon el – ez a Toyota jelenlegi eladásainak több mint a harmada lenne. A 30 új modellből 15-öt most leplezett le a világ legnagyobb autógyártója.

Toyoda a Daimler és a Stellantis terveihez hasonlította a Toyota elektromos offenzíváját, mint fogalmazott, szignifikáns mennyiségű elektromos autót kell gyártania a cégnek. Ismertette, hogy a Toyota már hosszú évek óta házon belül kutatja, fejleszti és gyártja az akkumulátorait. Az elmúlt 26 évben csaknem ezermilliárd jent fektettek be, és több mint 19 millió akkumulátort gyártottak. Közlése szerint a szeptemberben bejelentett 1,5 billió jenes akkumulátor-beruházást kétbillió jenre (5,57 billió forint) növelik azzal a céllal, hogy még fejlettebb, még jobb minőségű és mégis megfizethető akkumulátorokat tegyenek elérhetővé.

Az elnök szerint a Toyota és a Lexus 2035-re érheti el a karbonsemlegességet – idézi a bemutatót az Autocar.

Új modellek

Természetesen nem ismert még mind a tizenöt autó részlete, de néhány konkrétumot már lehetne tudni a Toyota terveiről. Az első a sorban a bZ4X nevet kapu SUV lesz, ezt követi majd egy kompakt SUV, ami az Aygo X utódja lehet Európában és Japánban. A harmadik modell egy közepes méretű szedán lesz, a negyedik pedig ismét egy SUV.

A további tizenegy autó között lesz valódi terepjáró, pickup, sőt, még szuperautó is a tervek szerint – a cél, hogy teljesen lefedjék a Toyota és a Lexus típuspalettáját. Részben a meglévő modellekre épít a Toyota, de lesznek új koncepciók is.

A Lexus 2035-re felhagy a belső égésű motorok forgalmazásával, és már 2030-ra csak tisztán elektromos autókat dob piacra Európában, Kínában és Észak-Amerikában.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink