Gyártók Tíz eladott autóig jutott az évek óta létező e-autós startup

Tíz eladott autóig jutott az évek óta létező e-autós startup

autopro.hu/P.B. | 2024.06.07 07:21

Tíz eladott autóig jutott az évek óta létező e-autós startup

Fotó: Faraday Future

Az elektromos autókkal induló startup, a Faraday Future továbbra is kétségeket ébreszt afelől, hogy életképes vállalkozás lehet-e belőle. A közelmúltban nyilvánosságra hozott, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete számára szolgáltatott adatokból kiderül, hogy 2023 végéig mindössze tíz autót szállított le a cég, éves forgalma pedig nem érte el az egymillió dollárt.

Hirdetés

A Faraday Future tavaly adta át első autóit. Az első jármű átadása bő öt évig tartott - eredetileg 2018-ra tervezték az indulást. Az FF 91 2.0 Futurist Alliance nevű modell első egységét augusztus 12-én adták át a PCM cégnek Costa Mesában. A PCM egy dél-kaliforniai székhelyű vállalat, amely luxusautók gyártására specializálódott. A PCM, vagy inkább a vállalat képviselője, szintén egyike azoknak a „társalkotóknak”, akik előre fizettek a járműveikért, majd részt vettek az összeszerelés végső folyamatában.

A 309 ezer dolláros listaárral a Faraday Future olyan luxusmárkákkal akar versenyezni, mint a Bentley és a Rolls-Royce. Az autó 142 kilowattórás akkumulátorral rendelkezik, végsebessége 250 kilométer/óra.

Rendelések azért akadnak, de kérdés, ez mire lesz elég

A pénzügyi beszámoló szerint tavaly év végéig 303 előrendelés volt az autóra, de ezek nem voltak kötelező erejűek. A Faraday Future nem közölt frissebb adatokat. Összehasonlításképpen, az elektromos Rolls-Royce csak 2023 negyedik negyedévében (a modell első piaci negyedévében) 326 darabot adott el világszerte a tisztán elektromos Spectre modellből.

Mindenesetre a 2023-as üzleti adatok is aggasztóak: tavaly a Faraday Future mindössze 784 ezer dolláros forgalmat bonyolított. A teljes nettó veszteség 432 millió dollár volt. Ez nehéz helyzet, de a vállalat azt állítja, hogy „elkötelezett a termelés és a szállítások növelése mellett, miközben fenntartja a pénzügyi fegyelmet” – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink