Gyártók Tettekkel reagál a vádakra a Toyota

Tettekkel reagál a vádakra a Toyota

autopro.hu/P.B. | 2023.04.20 04:20

Tettekkel reagál a vádakra a Toyota

Fotó: Toyota

Két új, akkumulátoros, tisztán elektromos autót mutatott be a Toyota. A gyártó az akkumulátoros elektromos hajtás mellett a hidrogén üzemanyagcellák és a hibridek kapcsán a belső égésű motorok fejlesztésén is dolgozik.

A világ legnagyobb autógyártója az egyik úttörője a hibrid hajtásoknak, ennek ellenére a radikális környezetvédők részéről gyakran éri az a vád, hogy nem fordít elég erőforrást az elektromos átállásra, sőt, akár akadályozza is azt. Szavak helyett ismét tettekkel reagált a Toyota.

A gyártó a Sanghaji Autószalonon két új elektromos modellt mutatott be: a bZ Sport Crossover és a bZ FlexSpace egyelőre még csak tanulmány, de már közel állnak a sorozatgyártáshoz. A páros közül az aranysárga színű bZ Sport Crossover a tavaly év végén Brüsszelben bemutatott bZ Compact Crossover sportosabb, teljesítmény-orientált testvérmodelljének tűnik, ám ezt egyelőre csak sejteni lehet, mert nem árult el az autóról technikai részleteket a Toyota. A bZ Sport Crossovert a japán OEM két kínai partnerrel, a Guangzhou Automobile Grouppal (GAC) és a FAW-val közösen fejleszti, a gyártás és értékesítés azonban kizárólag a FAW és a Toyota vegyesvállalatának, a FAW Toyota Motornak a feladata lesz. Ez a cég gyártja a szintén kizárólag Kínában kapható bZ3 szedánt is.

Fiatalokra szabva

A koncepció utastere nagyrészt ugyanolyan, mint az Európának tervezett bZ Compact Crossoveré: a műszeregység és az infotainment rendszer képernyője is alul hajlított, a szokatlan formájú, hatszögletű, lapos kormánykerék pedig azt sugallja, hogy ehhez a típushoz is elérhető lesz a bZ4X-ben bemutatott elektromos, „by wire” rendszerű kormánymű.

A Toyota azt állítja, hogy az autót olyan funkciókkal tervezték, amelyek pihentető személyes teret biztosítanak a fiatalabb, Z-generációs vásárlóknak. Kiemelték, hogy a bZ Sport Crossover intelligens rendszereit – mint például a vezetéstámogatást és az automatikus parkolást – a vásárlás után vezeték nélküli OTA (over the air) szoftverfrissítések tartják majd naprakész állapotban, ami azt jelenti, hogy a jármű képességei az életciklus során folyamatosan fejlődni fognak.

Új SUV is érkezik

A másik koncepcióautó, a bZ FlexSpace egy új, középkategóriás, családi SUV-ot vetít előre, amely várhatóan a bZ4X fölé érkezik majd a Toyota kínai kínálatában. Fejlesztését a Toyota a Guangzhou Automobile Grouppal közösen végzi, a gyártást és értékesítést pedig a két cég vegyesvállalatára, a bZ4X-et is készítő GAC Toyota Motorra bízzák majd Kínában. Nagy és függőleges oldalfalaival ez a modell nem a sportosságot, hanem a helykínálatot és a használhatóságot helyezi előtérbe, a japán gyártó szerint a hatótávja nagyobb kirándulásokhoz is elegendő lesz.

Ez a tanulmányautó is a bZ-modellekre jellemző, kalapácsfejű orrkiképzést kapta meg az orr teljes szélességében végigfutó LED-csíkkal, így tökéletesen illeszkedik a család többi tagja közé, a lökhárítók és a küszöbök alján lévő, hálós mintázat pedig a Lexus RX hűtőmaszkjára emlékeztet. Belül kissé elrugaszkodottabb a bZ FlexSpace, mint a bZ Sport Crossover, mivel futurisztikus, átlátszó képernyőket, érintésérzékeny felületű középkonzolt, körbefutó és a padlón is megtalálható hangulatvilágítást kapott.

A Toyota szerint a bZ FlexSpace prioritása az, hogy olyan „kényelmes otthoni” környezetet biztosítson, amely megkönnyíti a mindennapokat a felhasználók számára. Egyelőre nem lehet tudni, hogy kettő vagy három üléssort alakítottak-e ki a kabinban, mindenesetre a hosszú tengelytáv, a végig magasan tartott tetővonal és az óriási hátsó ajtók az utóbbit valószínűsítik.

A Toyota hivatalos bejelentése szerint a két tanulmányautó szériaváltozata 2024-ben debütál majd Kínában.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink