Gyártók Szégyent hozhat a Fiat Olaszországra

Szégyent hozhat a Fiat Olaszországra

autopro.hu/B.A. | 2019.12.07 17:11

Szégyent hozhat a Fiat Olaszországra

Számítások szerint az egyesüléskor 1,5 milliárd eurónyi adót is megspórolhatott a Fiat Chrysler azzal, hogy a valósnál alacsonyabbra becsülték az amerikai vállalat értékét.

Vitába került az olasz adóhatósággal a Fiat Chrysler csoport, ugyanis a hatóság gyanúja szerint a Chrysler megvásárlását követően annak értékét 5,6 milliárd dollárral kevesebbre becsülték, ezzel mintegy 1,5 milliárd dollárnyi adót spóroltak meg.

27,5 százalékos adó

Amikor a társaságot Hollandiába regisztrálták be, adózási székhelynek pedig Nagy-Britanniát választották, akkor a tőkenyereség után 27,5 százalékos adót kellett volna fizetniük Olaszországban, azonban ezt a Chrysler értékének alábecslésével kikerülték. Az adóvitának akár részvényenként 90 centes negatív hatása is lehet az Erste Befektetési Zrt. megállapítása szerint. A Fiat Chrysler csoport tagadja az ellene felhozott vádakat.

Elbukott per

A Fiat egyébként szeptember végén tiltott állami támogatással kapcsolatos ügyben pert vesztett az Európai Bíróságon, az olasz autógyártónak így több tízmillió eurónyi elmaradt adót kell kifizetnie – számolt be az autopro.hu is. Az Európai Bizottság 2015 októberében illegális állami támogatásnak minősítette azon adókedvezményeket, amelyeket Luxemburg nyújtott a Fiatnak. Később a vállalat fellebbezett az európai uniós versenyhatóságként eljáró intézmény határozata ellen.

Nyitókép: instagram.com/fiat/

Kiemelt Partnereink