Gyártók Pert vesztett a Fiat az Európai Bíróságon

Pert vesztett a Fiat az Európai Bíróságon

MTI | 2019.09.25 06:00

Pert vesztett a Fiat az Európai Bíróságon

Veszített a Fiat az Európai Bíróságon a tiltott állami támogatással kapcsolatos ügyében, az olasz autógyártónak így több tízmillió eurónyi elmaradt adót kell kifizetnie.

Hirdetés

Az Európai Bizottság 2015 októberében illegális állami támogatásnak minősítette azon adókedvezményeket, amelyeket Luxemburg nyújtott a Fiatnak. Később a vállalat fellebbezett az európai uniós versenyhatóságként eljáró intézmény határozata ellen.

Alacsonyabb adóalap

A luxembourgi székhelyű törvényszék keddi ítéletében elutasította a Fiat keresetét. A bírák megállapították, hogy a Fiat a valódinál lényegesen alacsonyabb adóalap után fizetett adót. Az ítélet ellen két hónapon belül még fellebbezés nyújtható be.

Margrethe Vestager

„Tisztességesen kell adóznia minden vállalatnak, legyen kicsi vagy nagy, multinacionális vagy nem” – hangsúlyozta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos, és üdvözölte, hogy a bíróság jóváhagyta azt a megközelítést, amelynek alapján az állami támogatásra vonatkozó szabályokat is vizsgálják az ilyen adóügyekben.

Fiat Finance and Trade

A Fiaton belül a hozzá tartozó pénzintézet, a Fiat Finance and Trade érintett. Az Európai Bizottság annak idején leszögezte: nem törvénybe ütközőek az ilyen egyezségek, ám ebben az esetben a helyi adóhatóság olyan döntéseket hozott, amelyekkel mesterségesen alacsonyan tartották a fizetendő adó mértékét.

Az Apple a rekorder

A Fiat eljárásával párhuzamosan a Starbucks amerikai kávézóláncot is vizsgálták, de őket nem marasztalták el. Tiltott állami támogatás miatt a legnagyobb bírságot eddig az Apple amerikai informatikai óriáscégre szabta ki az Európai Bizottság, amelynek mintegy 13 milliárd eurót kellene visszafizetnie Írországnak. Az ügyben ugyancsak fellebbeztek, amelyet nemrég tárgyalt az uniós bírói testület. Ítélet később várható.

Nyitókép: instagram.com/fiat/

Kiemelt Partnereink