Gyártók Sikerekben gazdag éve volt a Daciának

Sikerekben gazdag éve volt a Daciának

autopro.hu/V.M. | 2023.01.20 04:20

Sikerekben gazdag éve volt a Daciának

Fotó: Dacia global media website

A Renault Csoporthoz tartozó Dacia az európai újautó-piac zsugorodása, valamint más kihívások ellenére is jelentősen növelte értékesítését 2022-ben, mikor fontos mérföldkőhöz érkezett a gyártásban és eladásai elektrifikálásában is nagy lépést tett előre.

A román autómárka járműveiből 573.800 darabot adtak el az elmúlt évben, ami 6,8 százalékkal múlja felül a 2021-es év adatát annak ellenére, hogy az európai piac mintegy négy százalékkal zsugorodott.

A Dacia adatai szerint az új személyautók piacának 4,2 százalékát – az előző évhez mérten 0,7 százalékkal nagyobb hányadát – tudta magáénak Európában, míg ugyanitt a személyautók és kishaszonjárművek szegmenseit egybe véve új rekordnak számító 3,7 százalékos részesedést ért el.

A Dacia közleményében hangsúlyozza, hogy számos autóipart sújtó kihívás, köztük a koronavírus-járvány, az elektronikai komponensek hiánya, valamint a logisztikai problémák ellenére sikerült jelentősen növelnie eladásait. Eredményét a modelljei magas ár-érték arányának, valamint az elmúlt 15 hónap modellfrissítéseinek és a Spring tisztán elektromos autó bevezetésének tulajdonítja.

Megerősítette pozícióit

A tavaly a 10 milliomodik autója elkészültét ünneplő Dacia legnagyobb piacán, Franciaországban mintegy 131 ezer járművet értékesített. Ez 4,5 százalékos növekedésnek felel meg, ami nagy szó azt tekintve, hogy az egyik legnagyobb európai piacon évtizedek óta a legkevesebb új autót helyezték forgalomba az elmúlt évben.

Otthon, Romániában a Dacia a személyautó-eladások több mint 30 százalékáért felelt, így részesedését két százalékkal tudta növelni 2021-hez mérten. Európán kívül pedig, Marokkóban megőrizte piacvezető pozícióját.

Az e-autók is jól fogytak

2022 legnépszerűbb Dacia modellje a kompakt Sondero volt 229.500 értékesítéssel. A második helyen a Duster SUV volt 197.100 eladással. A népszerű típusból 2010-es megjelenése óta már több mint kétmillió készült.

A Dacia első akkumulátoros elektromos autójából, a 2021 óta elérhető Springből 48.900 darab kelt el 2022-ben. megjelenése óta több mint 100 ezer megrendelés futott be Európa legolcsóbb elektromos autójára, ami nemrég egy új, erősebb hajtást kínáló felszereltségi szinttel fejlődött.

Idén a Dacia kínálatába egy újabb elektromos jármű, a Jogger Hybrid 140 fog bekerülni. A vállalat által a piac legolcsóbb hibrid családi autójaként beharangozott típus a márka legelső hibridje lesz.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink