Gyártók Robotkutyákat alkalmaz a Ford

Robotkutyákat alkalmaz a Ford

autopro.hu/B.A. | 2020.07.30 06:17

Robotkutyákat alkalmaz a Ford

Fotó: Ford Media

A Ford két Boston Dynamics robotkutyát kölcsönzött a Michiganben található Van Dyke üzemükbe. A kutyák többre képesek, mint hogy a gyár munkásait borzongassák a furcsán különleges képességeikkel, például 360 fokos kamerás szkennelést is tudnak végezni.

A két kutya neve, Fluffy és Spot, akik „letapogatják” az üzem padlózatát, így a mérnökök képesek lesznek az adatoknak megfelelően alakítani azt a jövőben. A kutyákat távirányítókkal vezérlik és mindegyiküket öt kamerával szerelték fel, hogy a lehető legjobban feltérképezhessék az üzemet. A robotkutyák nélkül ez a folyamat kétszer annyi időt venne igénybe.

„Korábban fotóállványokat használtunk, amivel a gyár különböző területein megálltunk. Mindegyik állomáson öt percet vett igénybe a lézerrel történő szkennelés. Ezzel a folyamattal egy üzem feltérképezése akár két hétig is eltarthatott, most Fluffy segítségével ez fele annyi idő lett” – mondta Mark Goderis, a Ford digitális mérnöke.

A Ford gyakran frissül és módosul, ennek folyamatát dokumentációk segítik, amelyeket az üzem szkennelésével könnyebben el tudnak érni. Emellett a régi módszer sokkal költségesebb is – 300 ezer dollár -, mint a robotokkal történő munka.

Előnyösebbek a robotkutyák

A kutyák előnye még, hogy kicsik és fürgék. Olyan kicsi, és akár veszélyes helyekhez is hozzá tudnak férni, amelyekhez az emberek nem. A Ford beszámolója alapján a kutyák öt kilométer/órás sebességgel mozognak, és akár két órán át is bírják az akkumulátor teljes feltöltésével, súlyuk pedig 30 kiló. Jelenleg a robotok arra programozhatók be, hogy egy megadott útvonalon haladjanak, ahol maximum 50 méteres távolságból lehet irányítani őket egy tabletre telepített alkalmazás segítségével.

Kiemelt Partnereink