Gyártók Panthera néven fejleszt e-platformot a Jaguar

Panthera néven fejleszt e-platformot a Jaguar

autopro.hu/P.B. | 2022.02.08 08:23

Panthera néven fejleszt e-platformot a Jaguar

Fotó: Jaguar Media

A Jaguar 2025-től csak tisztán elektromos autókat kíván gyártani. Az átállás részeként a brit vállalat kifejleszti a saját elektromos platformját, mely a Panthera nevet kapja. A latin eredetű elnevezés ugyanúgy a ragadozó vadmacskákra utal, mint maga a Jaguar.

Thierry Bolloré, a Jaguar Land Rover vezérigazgatója a befektetőknek tartott beszédében árulta el, hogy a Jaguar új platformjának neve Panthera lesz. Egészen eddig bizonytalan volt, hogy saját platformot fejleszt-e a vállalat, vagy egy harmadik fél megoldására hagyatkozik az új modellek esetében.

A vezérigazgató most kiemelte, hogy a Jaguar fontosnak tartja az egyediséget, az OEM ezzel akar kiemelkedni a piacon, ez pedig nehezen lenne elképzelhető egy másik gyártó platformjára épített modellel. Mint fogalmazott, az új autóknak igazán modern luxusautóknak kell lenniük, amelyek stílusban vagy dizájnban is páratlanok, és a technológia és a kifinomultság csúcsát jelentik.

Megváltozik a típuspaletta

Nyitott kérdés a Panthera platform bejelentésével kapcsolatban, hogy egyáltalán piacra kerül-e a régóta várt Jaguar XJ. Ennek az MLA-Low platformra kellett volna épülnie, de a premierjét többször is elhalasztották - nem biztos, hogy a Jaguar megengedhet magának egy másik platformot a Panthera mellett.

Jelenleg a Jaguar egyetlen elektromos modellje az I-Pace, ez várhatóan túl fogja élni a Jaguar elektromos átalakulását, de az új modellcsaládnak nem lesz a tagja. Az összes többi jelenlegi modell megszűnik, helyettük elektromos autók jönnek. Az I-Pace legújabb változatába, a 2023-as modellévben többek között hangasszisztensként beépítik az Amazon Alexát – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink