Gyártók Opel-vezér: minden gyárat megtartunk

Opel-vezér: minden gyárat megtartunk

autopro.hu/P.B. | 2021.11.03 12:22

Opel-vezér: minden gyárat megtartunk

Fotó: Opel

Az elmúlt hetekben és hónapokban komolyan napirendre került az Opel két német gyárának bezárása vagy létszámcsökkentése is – Rüsselsheim és Eisenach egyaránt veszélybe kerültek, ugyanakkor az Opel vezérigazgatója szerint egyik üzemet sem fogják bezárni.

Az Opel nemrégiben kinevezett vezérigazgatója, Uwe Hochgeschurtz november 1-jén adott interjút német lapoknak, nem sokkal azután, hogy október végén az Opel dolgozói tüntetésbe kezdtek a rüsselsheimi üzem bezárása ellen. Ahogyan az autopro.hu is beszámolt róla, a Stellantis a rüsselsheimi szerszámgyár bezárását tervezi, valamint az eisenachi gyár jövője is kérdéses.

Hochgeschurtz kiemelte, hogy az Opelnek három gyára van Németországban, és a jövőben is három marad: Eisenach, Kaiserslautern és Rüsselsheim – egyik gyárat sem fogják bezárni, emelte ki a vezérigazgató.

Később finomította a nyilatkozatot, miszerint Eisenach és Rüsselsheim esetében terítéken van a gyárak kiszervezése, amivel a két üzem önálló entitás lenne a Stellantis égisze alatt – ezzel még jobb helyzetbe kerülnének a dolgozók a vezető szerint.

Tiltakoznak a szakszervezetek

Az Opel 2017-ben került a GM-től a PSA alá, melynek részeként olvadt be a Stellantisba, aminek az egyetlen német márkája. A PSA hatalomátvétele után több ezer munkahelyet szüntettek meg, ugyanakkor rögzítették, hogy 2025-ig további tömeges elbocsátásra nem kerülhet sor az Opel üzemeiben.

Az üzemi tanács és az IG Metall egyaránt tiltakozik az átszervezések ellen. A dolgozók képviselői úgy látják, hogy ez a lépés a gyárak Opel alól való kiszervezését jelentené, ami egyben utat nyitna az elbocsátások felé – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink