Gyártók Olcsó elektromos kisautót mutatott be a Citroën

Olcsó elektromos kisautót mutatott be a Citroën

autopro.hu/V.M. | 2023.10.18 06:19

Olcsó elektromos kisautót mutatott be a Citroën

Fotó: Stellantis

A Stellantis alá tartozó francia Citroën bemutatta az ë-C3-at, egy alacsony árú elektromos kisautót, amivel alternatívát kínálhat a rivális kínai modellekkel szemben, illetve azok számára, akik a drágább elektromos autókat nem engedhetik meg maguknak.

A 23 ezer eurótól, vagyis kevesebb, mint 9 milliótól elérhető ë-C3 akkora, mint szokványos hajtású testvére, a C3, bár a Citroën új dizájnnyelvezetét elsőként bemutató formavilága szögletesebb. Gyártása Szlovákiában fog folyni, és 2024 második negyedévétől lesz kapható.

Thierry Koskas, a Citroën főigazgatója a márka számára az elmúlt tíz év legfontosabb autójának nevezte az új kisautót az elektromos hajtás és az elérhető ár kombinálása miatt. „Európai elektromos autó 23 ezer euróért? Ilyen eddig nem volt” – mutatott rá Koskas.

Az elektromos C3 320 kilométert tehet meg egy feltöltéssel. Az energiát egy lítium-vas-foszfát akkumulátor tárolja, ami anyagösszetételénél fogva segítette a fejlesztőket a költségek lent tartásában.

Ugyanezt támogatta, hogy az alapfelszereltségű változatból kihagyták az infotainment kijelzőt. Mindazonáltal Koskas a bemutatón biztosította az érdeklődőket, hogy nem spóroltak a valóban szükséges felszereltségeken, és a lehető legjobb komfortot nyújtja az új modell. Utóbbit szolgálja a lágy rugózású futómű – amilyet jellemzően csak a nagyobb modelljeiben használ a francia gyártó.

Indiából hoztak olcsó technológiát

Egy átlagos európai városi villanyautó mintegy 30 ezer euróba kerül a Reuters felmérése szerint. Az ennél jóval alacsonyabb indulóárat az is lehetővé teszi az ë-C3 számára, hogy az indiai piacra fejlesztett Smart Car padlólemezen alapszik, nem pedig a Stellantis más jövőbeli modelljei által használandó STLA platformok egyikén.

A kínai versenytársakkal szembeni előny megszerzése érdekében a Citroën 2025-től egy 20 ezer eurós változatot is kínálna. Ehhez az árhoz 200 kilométeres hatótáv fog társulni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink