Gyártók Nyugdíjba vonul a VW dizájnistene

Nyugdíjba vonul a VW dizájnistene

autopro.hu | 2015.11.15 06:20

Nyugdíjba vonul a VW dizájnistene

Walter Maria de Silva a formatervező csoport vezetőjeként egységes formatervezői kultúrát teremtett a csoport összes márkája számára, miközben megőrizte mindegyik márka egyéni alkotói önállóságát.

A 64 éves de Silva november végén nyugdíjba vonul. 2007 februárjában vette át a Volkswagen-csoport személygépkocsi márkáinak formatervezésért felelős vezetői posztját, a csoporttal a jövőben tanácsadói minőségében őrzi meg kapcsolatát.

Walter Maria de Silva az olaszországi Leccoban született 1951. február 27-én, és a Volkswagen csoporthoz 17 éve csatlakozott, amikor 1998-ban a Seat formatervezési központjának vezetője lett. 2002-ben bízták meg az Audi márka-csoport formatervezési feladataival, melyhez az Audi, a Lamborghini és a Seat márkák tartoztak. Az ő új formatervezői nyelvezetét az Audi A6 és az Audi A5 Coupé hatodik nemzedéke foglalta össze és jelenítette meg. 2007-ben nevezték ki a Volkswagen AG formatervezési csoportjának vezetőjévé. Munkájának központi célját abban fogalmazta meg, hogy az összes márka számára egy közös formatervezési kultúrát hozzon létre és ápoljon, amely azonban minden márka számára magas fokú, önálló alkotói szabadságot őriz meg.

A Walter de Silva által tervezett gépkocsik magukba foglalják az Alfa 156-ot (1997) és az Alfa 147-et (2001),a Volkswagen up!-ot, a Polo-t,a Golf 6-os és a Golf 7-es generációját, az Audi R8-as és az Audi A5-ös típusokat, ezen utóbbiról maga de Silva azt mondta, hogy „ez volt a legszebb gépkocsi, amit valaha is tervezett!” Munkája elmeréseként számos díjat kapott, beleértve a Német Szövetségi Köztársaság Formatervezési Díját 2010-ben. Ez a legmagasabb hivatalos elismerés a formatervezéséért Németországban, amit de Silva az Audi 5 megtervezéséért érdemelt ki. 2011-ben elnyerte az Arany Iránytűt is (Compasso d’Oro), ami az egyik legtekintélyesebb formatervezési díj Olaszországban. Egy nemzetközi szakmai zsűri Walter de Silvát úgy jellemezte, mint „az olasz formatervezés elvitathatatlan főszereplőjét”, és a több, mint negyven évet átölelő karrierjének elismeréseként életműdíjat adományozott neki.

Walter De Silva szakai pályafutását 1972-ben a Fiat formatervezői központjában kezdte Torinóban, 1975-ben csatlakozott R. Bonetto stúdiójához Milánóban, 1979 és 1986 között pedig a torinói Idea Intézet ipari formatervezési és gépkocsi részlegét vezette. A Trussardi Design Milánónál eltöltött nagyon rövid időszak után 1986-ban csatlakozott az Alfa Rómeóhoz, ahol 1998-ig volt a formatervezési vezető. De Siva az Alfa Romeo 156-tal megteremtette a márka új formatervezési filozófiáját.

Kiemelt Partnereink