Gyártók Növeli kompakt SUV-ja gyártását az Alfa Romeo

Növeli kompakt SUV-ja gyártását az Alfa Romeo

autopro.hu/Ő.Í. | 2023.02.06 06:22

Növeli kompakt SUV-ja gyártását az Alfa Romeo

Fotó: Stellantis

Az Alfa Romeo Tonale kiszállításai az Egyesült Államokban csak az idei év második negyedévében kezdődnek meg, de a crossover már most nagyon erős keresletnek örvend. Olyannyira, hogy az autógyártó egy második műszakban is készíteni fogja SUV-ját a pomiglianói gyárában, Olaszországban.

Ugyanebben az üzemben építi a Stellantis a Fiat Pandát is, és a gyártó egy műszakot leépít a kisautó gyártásából. Hamarosan ugyanezen a gyártósoron fog készülni a Dodge Hornet is, amely lényegében a Tonale átmatricázott változata. Az olasz crossovert jelenleg Európában és Japánban árusítják, és hamarosan megérkezik az Egyesült Államokba is.

A pomiglianói gyár tavaly erőteljes, 34 százalékos növekedést ért el termelésében, sorairól összesen 165 ezer autó gördült le, melyből 20 ezer volt Tonale. A második műszakkal a Tonale termelése körülbelül napi 400 darabra fog nőni. Ez azt is jelenti, hogy az üzemből ideiglenesen elbocsátott 1600 dolgozó visszatérhet a munkába.

A Tonale-ből forgalmazásának első évében 11.171 darabot értékesítettek Európában, de már tavaly novemberben bejelentették, hogy a modellre leadott előrendelések száma elérte a 35 ezret. Az öreg kontinensen a modellt plug-in hibrid, mild-hibrid és dízelhajtással árulják, szemben az Egyesült Államokkal, ahol csak a plug-in hibrid hajtáslánccal érhető el. Utóbbiban egy 1,3 literes turbófeltöltős benzinmotort párosítottak egy villanymotorral az 285 lóerős összteljesítmény érdekében.

Fontos szerep

A Tonale része az Alfa Romeo tervének, hogy az évtized végére az eladások legalább 40 százaléka Európán kívülről származzon, szemben a 2021-ben elért mindössze 18 százalékkal. A rokon Dodge Hornet várhatólag szintén erős eladásokat fog generálni, az első becslések szerint évente több mint 40 ezer potenciális eladásra lehet számítani - írta meg a Motor1.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink