Gyártók Nikola vontatók gyártása kezdődhet Ulmban

Nikola vontatók gyártása kezdődhet Ulmban

autopro.hu/K.Á. | 2020.02.07 12:13

Nikola vontatók gyártása kezdődhet Ulmban

Fotó: Nikola Corp

Ami a Teslának a Berlin közeli Grünheide, az a Nikolának a baden-württembergi Ulm lesz. A hidrogén- és elektromos meghajtású vontatókat építő amerikai Nikola ide hozza legújabb fejlesztésének gyártását. A Nikola Tre először csak elektromos, majd később üzemanyagcellás verzióban is el fog készülni.

A helyválasztás korántsem véletlen, a Nikola befektetője az Iveco márkát is birtokló CNH Industrial Group, és az Iveconak Ulmban van gyára, tesztkapacitása, képzési központja és természetesen ügyfélközpontja is. A Nikola erre a feladatra vegyesvállalatot alapított az Ivecoval.

Az ulmi gyár most 40 millió eurós fejlesztést kap, hogy 2021 első negyedévében elindulhasson a gyártás. Jármű-részegységek az Iveco valladolidi és madridi gyárából is fognak érkezni. Először 2 és 3 tengelyes elektromos vontatók fognak készülni, a Tre hidrogéncellás verziójára még 2023-ig várni kell. A Nikola honlapja szerint a hidrogéncellás Tre 750 KW-os teljesítmény leadására képes, és hatótávja legalább 500, legfeljebb 1200 kilométer.

Ulmot az üzemanyagcella-kutatás németországi központjaként emlegetik. A német kormány nemrég elfogadott hidrogénstratégiájaban vázolt 2 milliárd eurós támogatási keretből jó esély van arra, hogy Ulm, illetve az itt működő kutatóintézetek, vállalatok részesüljenek.

Kiemelt Partnereink