Gyártók Nem tudta levédetni a Defender külsejét a JLR

Nem tudta levédetni a Defender külsejét a JLR

autopro.hu/V.M. | 2020.08.05 15:17

Nem tudta levédetni a Defender külsejét a JLR

Fotó: Land Rover media

Egy brit bíróság elutasította a Jaguar Land Rover arra vonatkozó kérelmét, hogy ismerjék el védjegyeként az 1983 és 2016 között gyártott Defender külsejét, szabaddá téve az utat a vegyipari Ineos által fejlesztett Grenadier gyártása előtt.

Hirdetés

A JLR, ami immáron a negyedik éve próbálta a Defender nevét és külsejét levédetni az Egyesült Királyságban, először 2019-ben veszített a bíróságon. Az autógyártó azonban nem akarta hagyni, hogy az Ineos elkészítse az erőteljesen a Defenderre emlékeztető Grenadier terepjáróját, ezért a felsőbb bírósághoz fordult, azonban ott sem tudott célt érni.

A bíróság egyetértett a Szellemi Tulajdon Hivatalának véleményével, miszerint a Land Rover Defender külső jegyei nem eléggé egyedülállóak ahhoz, hogy le lehessen azokat védetni.

Nem fog tudni különbséget tenni az átlagember

A JLR azt állítja, hogy bár néhány rajongó az ő modelljük és a Grenadier dizájnjában szignifikáns eltéréseket fog felfedezni, addig az átlagos vásárló számára a különbségek jelentéktelenek vagy akár teljesen észrevehetetlenek lesznek.

A brit autógyártó az ítéletre reagálva elégedetlenségének adott hangot, részben azért, mert a Defender külsejét már sikeresen levédette más piacokon. „A Land Rover Defender egy ikonikus jármű, ami része a Land Rover múltjának, jelenének, valamint jövőjének” – közölték, majd hozzátették, hogy az egyedi forma azonnal felismerhető, és világszerte fémjelzője a Land Rover márkájának.

Az Ineos az ítélettel való egyetértését fejezte ki, illetve jelezte, hogy arra fog törekedni, hogy 2021-ben piacra dobja a Grenadiert – számolt be az Autocar.

Kiemelt Partnereink