Gyártók Nem felelős a halálos balesetért a Tesla

Nem felelős a halálos balesetért a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2023.11.02 11:19

Nem felelős a halálos balesetért a Tesla

Fotó: Tesla

A bíróság nem találta bűnösnek a Teslát egy 2019-es halálos baleset kapcsán, amelynek idején az elhunyt a vállalat Autopilot önvezető rendszerét használta. A bírósági győzelem előrevetítheti számos más hasonló eljárás végkimenetelét.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban tárgyalt ügy alapját képező kaliforniai baleset idején a 37 éves Micah Lee az Autopilotot használva vezette Tesla Model 3 gépkocsiját mintegy 100 kilométer/órás sebességgel haladva, mikor a jármű hirtelen letért az útról, nekicsapódott egy fának, majd kigyulladt. Lee belehalt sérüléseibe, míg menyasszonya és fia súlyos sérüléseket szenvedtek.

A család ügyvédjei úgy érveltek, hogy a Tesla technológiája meghibásodott, a jármű ezért térhetett le az útról. Továbbá azzal is vádolják a vállalatot, hogy tudatosan értékesíti önvezető rendszerét hibás állapotban, illetve úgy reklámozza azt, hogy azzal hamis biztonságérzetet kelt a felhasználókban.

A Tesla visszautasította a vádakat, és azzal védekezett, hogy mindenkor a vezető felelős a jármű irányításáért, illetve kezeit a kormányon, tekintetét pedig az úton kell tartania.

Döntő jelentőségű „csaták” jönnek

Lee ügye egyike azon legalább tíz peres eljárásnak, melyek az Autopilottal kapcsolatosak. Ezek kimenetele döntőnek ígérkezik annak eldöntésében, hogy a rendser hibájakor mekkora felelősség terheli a Teslát és mekkora a jármű sofőrjét.

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) adatai szerint az Autopilotot 2019 óta több mint 700 balesettel, köztük legalább 19 halálos kimenetelűvel hozták összefüggésbe. Utóbbiak egyike, egy 2019-es eset idején a Tesla autója egy kamion pótkocsija alá hajtott, a vezetője halálát okozva. Az elhunyt családja szintén bíróságon próbál elégtételt venni, ügyvédjeik szerint az Autopilot a fékezés és a vezetőnek szóló figyelmeztetés elmaradásával is hibázott – írta meg a The Detroit News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink