Gyártók Nem csak Blume érkezése által változik a VW vezetése

Nem csak Blume érkezése által változik a VW vezetése

autopro.hu/V.M. | 2022.08.08 12:19

Nem csak Blume érkezése által változik a VW vezetése

Fotó: Volkswagen Newsroom

Bennfentesek beszámolói szerint Európa legnagyobb autógyártójának fő részvényesei, a Porsche és Piëch családok a jövőben nagyobb beleszólással szeretnének rendelkezni a stratégiai kérdésekben.

Hirdetés

A kettő família, akik a VW-en belül a szavazati jogok többségét birtokló Porsche SE mögött állnak, Herbert Diess vezérigazgató közelgő távozása után nyugodtabb vizekre szeretnék terelni a VW Csoportot – szivárogtatták ki ügyhöz közeli források.

Szerintük, bár Diess nagy lépéseket tett az elektrifikáció útján, eredményeit gyakran beárnyékolta nyers stílusa. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a szeptember 1-vel távozó Diess szembe került az üzemi tanáccsal, de az sem tett jót megítélésének, hogy a szoftveres fejlesztések túl sok időt és pénzt emésztettek fel.

Ennek eredményeként most a fő részvényesek mélyebb részvételre törekszenek a VW irányításában. „A családok aktív szerepet vállalnak – ez egy olyan dolog, amiről régóta azt hitték, hogy nem képesek rá” – mondta a Reuters-nek nyilatkozó bennfentesek egyike.

Ennek a nagyobb befolyásnak a jele Oliver Blume kinevezése is, aki így szeptembertől egyszerre lesz a teljes VW konszern és az általa most is vezetett Porsche vezérigazgatója.

A Porschéban is nagyobb szerepet akarnak

Blume még az idén tőzsdére vinné a Porschét, ami által a Porsche és Piëch családok ismét közvetlen tulajdonosaivá fognak válni a sportautó-gyártónak.

Manuel Theisen, a Ludwig-Maximilian Egyetem egykori üzleti adminisztráció professzora szerint a Porschéban való kisebbségi részesedés szerzése egy módja annak, hogy a családok visszaszerezzék elvesztett befolyásuk egy részét. „A fő motiváció a hatalom” – állapította meg.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink