Gyártók Nem akar újabb százmilliókat kifizetni a Volkswagen

Nem akar újabb százmilliókat kifizetni a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2021.07.15 15:20

Nem akar újabb százmilliókat kifizetni a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Csoport megfellebbezi egy holland bíróság azon ítéletét, ami szerint kompenzációként több száz millió eurót kellene kifizetnie azoknak, akik emissziós értéket manipuláló szoftverrel ellátott dízelautókat vettek.

Az amszterdami kerületi bíróság szerint 3000 euró illeti meg azokat, akik csalószoftveres új Volkswagen, Audi, Seat vagy Škoda márkájú autót vásároltak, míg a járművek második tulajdonosainak fejenként 1500 eurót kellene fizetnie a német autógyártónak, ami nem ért egyet az ítélettel.

„Úgy véljük, hogy a holland autótulajdonosok nem szenvedtek semmilyen anyagi kárt az ügy következményeként” – írta meg közleményében a VW.

A vállalat továbbá megjegyezte, hogy minden érintett járműve biztonságos, a holland piacon pedig nem csökkent értékük a tiltott szoftver alkalmazása nyomán, „ahogy azt külső értékbecslő szakértők is megerősítették.”

A Reuters cikke szerint a holland bíróság ítélete körülbelül 150 ezer autóra terjed ki, amik tulajdonosai csoportos perrel próbáltak kártérítéshez jutni a Volkswagentől.

A 2015-ben kitört dízelbotrány eddig több mint 32 milliárd eurójába került Volkswagennek, ami az Egyesült Államokban potenciálisan egybillió dolláros büntetése elé néz.

Kiemelt Partnereink