Gyártók Nagyot dobott az e-buszok piacán a Scania

Nagyot dobott az e-buszok piacán a Scania

autopro.hu/P.B. | 2023.10.10 06:19

Nagyot dobott az e-buszok piacán a Scania

Fotó: Scania

A Scania új, az akkumulátoros elektromos autóbuszokhoz szánt platformot mutatott be a brüsszeli Busworld kiállításon. A platformot első lépésben alacsonypadlós, szólóbuszokhoz használják majd, amelyek „optimális körülmények között” több mint 500 kilométeres hatótávolságra lehetnek képesek.

A Scania jelenleg egy elektromos modellel, a Citywide elektromos kiadásával rendelkezik. Ez egy tizenkét méter hosszú, alacsonypadlós szólóbusz, két akkumulátoros változattal (250 vagy 320 kilowattóra). Az új platformmal a Scania ezeket az értékeket kívánja jelentősen növelni: az új architektúrára épülő jövőbeni elektromos buszok 416 és 520 kilowattórás akkukkal lesznek elérhetők, amelyek a gyártó szerint több mint 400 és 500 kilométeres hatótávolságot tesznek lehetővé.

A gyártó a Northvolttal közösen fejlesztette ki a platform akkumulátorait, melyek állítólag különösen fenntarthatóak. Négy vagy öt darab, egyenként 105 kilowattórás csomag kerül beépítésre. Ami pedig a villanymotorokat illeti, az új elektromos buszok 250 kilowatt folyamatos és 300 kilowatt csúcsteljesítményre lesznek képesek. A hajtás újonnan integrált hűtőrendszerrel és frissített vezérlőrendszerrel is erősödik.

Az architektúrát először alacsony belépésű szólóbuszokban fogják használni, amelyeket a Scania közleménye szerint karosszériaépítőkkel együtt fejlesztenek majd. A platform „rugalmas specifikációs lehetőségeket” kínál, hogy megfeleljen a különböző feltételeknek és követelményeknek. A Scania emellett bejelentett egy fejlett vezetési asszisztenst és további biztonsági funkciókat is a buszhoz.

„Új akkumulátoros elektromos buszplatformunk fejlesztése során a hatótávolság, a teljesítmény és az akkumulátor fenntarthatósága kulcsfontosságú területek voltak – mindez elengedhetetlen az életképes és fenntartható közlekedési rendszerek megvalósításához” – mondja Carl-Johan Lööf, a Scania buszos részlegének termékmenedzsment vezetője.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink