Gyártók Nagy léptekkel halad az elektrifikáció útján az MAN

Nagy léptekkel halad az elektrifikáció útján az MAN

autopro.hu/V.M. | 2022.06.22 10:20

Nagy léptekkel halad az elektrifikáció útján az MAN

Az új MAN eTruck a Berlin-Tempelhof Repülőtéren | Fotó: MAN Truck & Bus SE Press Newsroom

A tervek szerint halad az MAN afelé, hogy megkezdje elektromos nyerges vontatója gyártását. Az egy évvel korábban megnyílt, Münchenben létesített eMobility Center elektromobilitási központ részvételével eddig húsz prototípus készült a típusból, továbbá 1700 dolgozót képeztek ki a magas feszültségű elektromos hajtásláncok kezelésére.

Az MAN 2024 elején tervezi megkezdeni a tisztán elektromos új eTruck gyártását a fő, müncheni üzemében. Ennek érdekében átképzi munkatársait, a gyártósort pedig rugalmasabbá alakítja, hogy a konvencionális és elektromos hajtású járművek sorozatgyártása ugyanazon a soron folyhasson a jövőben.

Gépnek és embernek is nehéz a változás

Az elektromos modellek gyártására való felkészülés nem csak a technikai oldalon jelent kihívást, ugyanis az átállás során a dolgozóknak is nehézségeket kell leküzdeniük – osztotta meg Thorsten Campehl, az MAN müncheni egységének üzemvezetője. „Az emberekkel meg kell értetnünk a változás szükségességét, és támogatnunk kell őket a fundamentális változások folyamatában” – fogalmazott.

Az elektromobilitási központban eddig a müncheni telephely több mint 1700 munkatársa részesült a magas feszültségű rendszerek kezelésére felkészítő képzésben, az év végére pedig ez a szám 2000-re fog nőni. 2023 végére mindenki át fog esni a képzésen azok közül, akik részt fognak venni az elektromos teherautók összeszerelésében.

Az eMobility Center belülről

Az eMobility Center belülről | Fotó: MAN Truck & Bus SE Press Newsroom

Úton a sorozatgyártás felé

A tavaly júniusban megnyílt eMobility Center másik feladata a képzésen kívül, hogy kidolgozza az eTruck nyerges vontató későbbi sorozatgyártásához szükséges eljárásokat. Ez részben a prototípusok gyártásán keresztül történik.

Eddig összesen húsz prototípus készült el a központban, a kis sorozatú gyártás pedig – immáron a normál gyártósoron – 2023 végén fogja kezdetét venni. A következő évben, 2024-ban aztán az új eTruck már a hivatalos piacra lépését fogja ünnepelni.

Bár a sorozatgyártás még odébb van, az MAN májusban már látni engedte az új eTruck egyik prototípusát a Berlin-Tempelhof Repülőtéren. A vállalat szerint az elektromos teherautója a nagy teljesítményű töltőrendszerének köszönhetően napi 600-800 kilométert tehet majd meg, ezzel alkalmassá válva a nagy távolságokra irányuló áruszállításokra.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink