Gyártók Nagy-Britanniában tesztel dinamikus töltést a Scania

Nagy-Britanniában tesztel dinamikus töltést a Scania

autopro.hu/V.M. | 2021.08.27 14:17

Nagy-Britanniában tesztel dinamikus töltést a Scania

Fotó: Scania Newsroom

A Scania egy új tesztprogramban vesz részt Nagy-Britanniában, aminek célja, hogy megvizsgálja a megvalósíthatóságát az elektromos teherautók felsővezetékek általi dinamikus, mozgás közbeni töltésének.

A Scania egy konzorcium tagjaként vesz részt a Nagy-Britanniában egyedülállónak számító programban, ami a tervek szerint a dinamikus töltési lehetőség országszerte való kiépítését előzi meg. A konzorcium tagjai között szerepel sok más mellett a Siemens Mobility, valamint a Központ a Fenntartható Közúti Áruszállításért, ami a Cambridge Egyetem és a Heriot-Watt Egyetem együttműködésében működik.

A most augusztusban induló kilenc hónapos tesztprogram kivitelezéséhez a Siemens eHighway technológiájával egészítettek ki egy útszakaszt. A brit kormány pénzügyileg támogatja a programot a júliusban ismertetett, közlekedés dekarbonizációját célzó terve értelmében, ami többek között 2040-től csak zéró kibocsátású teherautók forgalomba helyezését teszi lehetővé.

A brit kormány reményei szerint 2030-ra Nagy-Britannia fő útvonalai felett a most tesztelthez hasonló felsővezetékes töltőhálózat épülhet ki az elektromos tehergépjárművek számára.

Az e-utak felsővezetékeihez a teherautók egy pantográf által csatlakozhatnak. A menet közbeni töltés lehetővé teszi számukra nagyobb távolságok leküzdését, anélkül, hogy gyakrabban vagy hosszabb időre kellene tölteni megállniuk. A Scania elektromos teherautóival már Németországban, Olaszországban és Svédországban is indítottak programokat ilyen rendszerek demonstrálására.

Kiemelt Partnereink