Gyártók Mexikóban gyárthat villanyautókat az Audi

Mexikóban gyárthat villanyautókat az Audi

autopro.hu/V.M. | 2023.07.06 16:20

Mexikóban gyárthat villanyautókat az Audi

Fotó: Audi MediaCenter

Bennfentes források szerint a német prémiumautó-gyártó még júliusban elektromos autók Mexikóban gyártására vonatkozó terveket fog bejelenteni, részeként azon törekvésének, hogy minden üzemében megkezdje a villanyhajtású járművek gyártását.

Hirdetés

Az Audi 2016 óta gyártja a Q5 SUV-t a közép-mexikói Puebla államban található üzemében. Később az évente 150 ezer jármű legyártására képes egység portfóliója a Q5 hibrid változatával bővült.

Három ügyhöz közeli forrás szerint a Volkswagen konszernhez tartozó vállalat felsővezetői július 18-án, az üzemben fogják bejelenteni az elektromosautó-gyártási terveket, melyek egy nagyösszegű beruházást jelentenek.

Nincs hivatalos megerősítés

Az Audi ugyanakkor elutasította, hogy bármilyen bejelentésre is készülne. A vállalat egy szóvivője a Reuters megkeresésére közölte: „Nem tervezünk bejelentést, és nem tudunk megerősíteni semmilyen üzleti utat vagy bejelentést.”

Mindazonáltal az Audi azon stratégiai célja, hogy 2030-ra minden egyes üzemében készítsen legalább egy tisztán elektromos típust, egyértelművé teszi, hogy előbb-utóbb Mexikóban is el fog kezdődni egy elektromos modell gyártása. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, az Audi Hungaria győri egységében 2029-ben gördülhet le a gyártósorról az első csak elektromos energiát hasznosító Audi.

Az elektromosautó-gyártási beruházás mostani bejelentésének esélyét növeli, hogy Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök júniusban azt mondta, a közeljövőben további autóipari befektetések várhatóak Puebla államban.

Még tavaly az Audi vezetői és mexikói kormánytisztviselők a helyi üzem potenciális fejlesztési lehetőségeiről, köztük az elektromos átmenethez kapcsolódókról folytattak tárgyalást.

Elektrifikáció teljes gőzzel

Mind az Audi, mind a Volkswagen azon van, hogy világszerte növelje az elektromos autók gyártását. A VW tavaly közölte, hogy öt év alatt több mint hétmilliárd dollárt fektet be Észak-Amerikában, részben elektromos autók gyártása érdekében.

A VW az Audihoz hasonlóan szintén rendelkezik egy autógyárral Puebla államban. 2021-ben közel 300 ezer járművet szereltek össze a Mexikó egyik legnagyobb autógyárának számító telephelyen.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink