Gyártók Eladja koreai érdekeltsége egy részét a Renault

Eladja koreai érdekeltsége egy részét a Renault

autopro.hu/V.M. | 2022.05.10 12:19

Eladja koreai érdekeltsége egy részét a Renault

Fotó: Renault Media

A Renault bejelentette, hogy a Renault Korea Motors mintegy harmadát eladja a kínai Geely Automobile Holdings-nak. Ezáltal a francia OEM forrásokat szabadíthat fel elektrifikáció és az európai piaci pozícióinak javítására.

A Renault, aminek tavaly már a harmadik egymást követő évben csökkentek az eladásai, egy nyereségesség javítását célzó átstrukturálási folyamat közepén van, ami az elektromos és belső égésű motoros járművek gyártásának külön üzletágakba helyezését is magába foglalhatja.

A vállalat az általa 80 százalékban birtokolt koreai egysége 34,02 százalékát 207 millió dollárért fogja eladni a Geely-nek, amivel januárban jelentett be egy olyan megállapodást, mely szerint közösen fognak hibrid járműveket fejleszteni a koreai piacra, amiket a Renault Puszanban található üzemében fognak készíteni.

Nem egyedi lépésről van szó

A mostani hír érkezésével úgy tűnik, hogy a Renault az érdekeltségeit átfogó módon vizsgálja felül. Április második felében kiszivárgott információk szerint a gyártó a Nissan-részvényeinek egy részétől is megválhat. A Renault a Nissan legnagyobb részvényese a maga 43 százalékos részesedésével.

Továbbá francia OEM az orosz AvtoVaz-ban birtokolt 68 százalékos részesedésétől is megválhat, tekintettel az orosz-ukrán háború miatt megváltozott viszonyokra. Egy április végi hír szerint a tulajdonrészét egy orosz tudományos intézet veheti át.

Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója nemrég a Financial Times autóipari konferenciáján azt mondta, hogy néhány héten belül fog döntés születni az oroszországi jelenlét jövőjéről. A Reuters beszámolója szerint aláhúzta, hogy a kilépés a helyi eszközök leírását is jelenti, ugyanakkor hozzátette, hogy szeretnék megvédeni eddigi befektetéseiket.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink