Gyártók Eladná a Nissan egy részét a Renault

Eladná a Nissan egy részét a Renault

autopro.hu/P.B. | 2022.04.25 10:23

Eladná a Nissan egy részét a Renault

Fotó: Twitter/Alliance Renault-Nissan Mitsubishi

A francia Renault Csoport jelenleg a japán Nissan részvényeinek 43 százalékát birtokolja. A céghez közelálló források szerint a Renault vezetősége azt fontolgatja, hogy eladja a részesedésének egy hányadát.

Hirdetés

A jelek szerint a Renault azt fontolgatja, hogy eladja partnercégében, a Nissanban meglévő részesedésének egy részét. A japán autógyártó visszavásárolhatja néhány saját részvényét – jelentette pénteken a Bloomberg hírügynökség az ügyben jártas emberekre hivatkozva.

Az információk szerint a Nissan visszavásárolna néhány részvényt – a csomag piaci értéke mintegy hétmilliárd euró. A Renault jelenleg körülbelül 43 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nissanban.

Az elektrifikációra fordítanák a bevételt

Egy részleges eladás tehát akár milliárdokat hozhat a Renault konyhájára, ami segítene finanszírozni az elektromos autók üzletágának bővítését célzó beruházásokat. A jelentés szerint a Renault és a Nissan szóvivője nem kívánta kommentálni az információkat.

A friss pénzből a Renault leválaszthatná elektromos járművekkel foglalkozó részlegét a csoportról, majd az külön bevezethetné a tőzsdére. Az alaptevékenységnek ezután új partnert kellene keresnie – erre az egyik lehetőség a kínai Geely lehet. Az év elején már szerződést írt alá a Renault-val egy dél-koreai üzem létrehozására a cég, akkor mindkét fél azt mondta, hogy elképzelhető az együttműködés Kínában is.

A Bloomberg jelentése szerint a Renault részvényei nyolc százalékkal 25,475 euróra emelkedtek a hír megjelenése után. A Renault értékét jelenleg csaknem hétmilliárd euróra becsülik a pénzügyi piacon, ami nagyjából megegyezik a Nissanban való részesedésével – írja az Automobilwoche.

Sok a nehézség

Ahogyan arról az autopro.hu beszámolt, a Renault Csoport árbevétele 2022 első negyedévében 9,7 milliárd euró volt, ami 2,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A vállalat érdekeltségébe tartozó orosz AvtoVaz és a Renault Oroszország üzletrészeket nem figyelemebe véve a bevétel 8,9 milliárd euró volt, ami 1,1 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben.

Mindazonáltal az új autók eladási árának chiphiányból eredeztethető emelkedése nagy mértékben kompenzálta az értékesítések csökkenését, ugyanis 2021 első negyedévével összevetve a konszern 17 százalékkal kevesebb, 552 ezer járművet értékesített csak. Ez a legalacsonyabb negyedévi eredmény 2009 óta.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink