Gyártók Mégsem viszi tőzsdére e-autós üzletágát a Renault

Mégsem viszi tőzsdére e-autós üzletágát a Renault

autopro.hu/V.M. | 2024.01.30 12:20

Mégsem viszi tőzsdére e-autós üzletágát a Renault

Fotó: Renault

A Renault francia autógyártó korábbi tervével ellentétben mégsem viszi tőzsdére Ampera e-mobilitási üzletágát. A vállalat a kedvezőtlen tőzsdepiaci körülményekkel magyarázta döntését.

Hirdetés

A Renault még 2022-ben jelentette be, hogy az idei év első felében az Ampera papírjait bevezeti a tőzsdei kereskedelembe. Tavaly szeptemberben Luca de Meo, a Renault Csoport és az Ampera vezérigazgatója azt a bizakodó nyilatkozatot tette, hogy a tranzakció során a befektetők 10 milliárd dollárra értékelhetik az üzletágat. Az év vége felé azonban a romló kilátásokat tükrözve már azt jelezte, hogy túl alacsony értékeltség esetén a tőzsdére lépést elhalasztják.

A Renault a tőzsdepiaci helyzettel indokolta a tervek átírását. Sejthető, hogy a háttérben konkrétabban – legalább részben – az elektromos autók iránti kereslet vártnál lassabb emelkedése, illetve az olcsóbb modelleket kínáló kínai márkák által generált erősödő verseny állnak.

Mindazonáltal a francia autógyártó hangsúlyozta, hogy elegendő forrással rendelkezik az Ampera finanszírozásához, De Meo pedig „egy pragmatikus döntésnek” nevezte a befektetői tőkéről való lemondást.

A Renault számításai szerint 2025-ben nullszaldóssá váló Amperába a mostani döntéstől függetlenül be kíván fektetni a Nissan és a Mitsubishi, a Renault kettő autógyártó partnere. A Qualcomm chipgyártó korábban a tőzsdére lépéstől tette függővé befektetését, és egyelőre kérdéses, hogy a vállalat így is társulni fog-e – számolt be a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink