Gyártók Megint nekimegy riválisának a GM

Megint nekimegy riválisának a GM

autopro.hu/V.M. | 2023.01.19 14:19

Megint nekimegy riválisának a GM

Fotó: GM Corporate Newsroom

A General Motors arra kéri az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságát, hogy vizsgálja meg korábban már többször elutasított perkeresetét, amiben azzal vádolja a rivális Fiat Chryslert, hogy korrupció útján jelentős költséghátrányba hozta.

A legnagyobb amerikai autógyártó még 2019-ben nyújtotta be keresetét, amit legutóbb 2022 augusztusában a fellebbviteli bíróság utasított el arra hivatkozva, hogy a GM kára és a ma már a Stellantis részét alkotó FCA cselekedetei között túl laza az ok-okozati kapcsolat.

A GM szerint az FCA a United Auto Workers (UAW) szakszervezettel folytatott tárgyalások során lefizette a szervezet vezetőit, hogy a GM-énél előnyösebb bérmegállapodásokat köthessen, és ezzel több milliárd dollárnyi bérköltségekből fakadó kárt okozott számára.

Mostani beadványában a GM úgy fogalmaz: „Világossá vált, hogy ezen óriási költségek GM-re terhelése nem a véletlen műve, sokkal inkább az FCA ügyleteinek tudatos célja volt, hogy lefizetéssel és korrupcióval kárt okozzanak egy versenytársnak.”

Nem fikción alapul a vádaskodás

Az UAW-n belüli korrupció ügyében szövetségi nyomozás folyt, amiben több mint egy tucat szakszervezeti és FCA alkalmazott vallotta magát bűnösnek. Az autógyártó 2021-ben ismerte be, hogy 3,5 millió dollár összegben teljesített illegális kifizetéseket az UAW tisztviselői részére.

Mindazonáltal az FCA a kezdetektől tagadja a GM vádjait. „Ahogy a kereset benyújtásának napja óta mindig is állítottuk, a kereset alaptalan, és továbbra is eltökélten fogjuk védeni magunkat” – idézi a The Detroit News Shawn Morgant, a Stellantis szóvivőjét.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink