Gyártók Megint megvágja e-pickupja gyártását a Ford

Megint megvágja e-pickupja gyártását a Ford

autopro.hu/V.M. | 2024.01.22 11:20

Megint megvágja e-pickupja gyártását a Ford

Fotó: Ford

Kevesebb mint fél éven belül legalább másodszorra csökkenti F-150 Lightning elektromos platós kisteherautója gyártását a Ford Motor, amiért a villanyautók iránti kereslet elmarad a várakozásoktól.

Az amerikai autógyártó bejelentése szerint az e-pickup gyártása április 1-től kezdve az eddigi kettő helyett csak egy műszakban folytatódik a Michigani Rouge Elektromos Jármű Központra keresztelt üzemében. Mindössze pár hónappal korábban, 2023 októberében határoztak a harmadik műszak eltörléséről, akkor még csak átmeneti jelleggel.

A termelési tervek legfrissebb megváltoztatása a Ford közlése szerint 1400 dolgozóját érinti. Közülük körülbelül 700 főt egy másik michigani üzembe irányítanak át. A dolgozók másik fele az üzemben maradva más feladatot kaphat, esetleg egyéb telephelyekre kerülhet, de akár a korai nyugdíjazást is választhatják.

Kevesen választják az elektromost a megszokott helyett

Az októberi és a mostani bejelentés mellett az elektromos F-150 eladásainak várttól elmaradó alakulásáról árulkodott az is, hogy decemberben a Ford arról tájékoztatta beszállítóit, hogy januártól heti 1600 darabot készül gyártani a típusból, szemben az előzőleg tervezett heti 3200 járművel.

A Reuters által idézett adatok szerint a vállalat tavaly az Egyesült Államokban 55 százalékkal többet adott el elektromos pickupjából, mint 2022-ben. A 24.165 Lightning azonban így is csak 3,2 százaléka volt a modell mintegy 750 ezer darabos teljes éves helyi értékesítésének.

Tavaly ősszel a rivális General Motors is az elektromos pickupok iránti kereslet gyengeségével szembesült, aminek hatására elhalasztotta kettő ilyen modellje gyártásának további növelését, illetve az azokhoz szükséges beruházást.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink