Gyártók Megfizethető új autókat ígér a Stellantis

Megfizethető új autókat ígér a Stellantis

autopro.hu/P.B. | 2023.10.19 08:19

Megfizethető új autókat ígér a Stellantis

Fotó: Stellantis

Hét új modell piacra dobását lengette be a Stellantis – ezek mind a Stellantis új platformjára épülnek majd, de nem mindegyik lesz elektromos, a platformra ugyanis belső égésű motorral szerelt autók is épülhetnek.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a napokban mutatkozott be az új Citroën ë-C3. Némileg meglepő módon a stílusos kis ferdehátú nem a négy STLA platform egyikére épül majd, ehelyett egy ötödik architektúrát kap, amelyet kifejezetten Európára szabtak. Renaud Tourte, a Stellantis Smart Car projektjének vezetője most azt mondta az Automotive News-nak, hogy a tervek szerint akár hét autót is fejleszthetnek erre a platformra.

Az új modellek nem mindegyike lesz elektromos, mivel a Stellantis Smart Car platformját úgy tervezték, hogy belső égésű motorokhoz is illeszkedjen. Az architektúra nem teljesen új, a PSA által kifejlesztett CMP az elődje. Tourte szerint elsőként az ë-C3 nagyobb változata érkezik a platformon, jövő évtől pedig legalább két másik márka is piacra dobja az erre épülő autóit – a projekt első embere nem erősítette meg, de a felvetés kapcsán utalt rá, hogy 2024. július 11-én, a Fiat 125. évfordulója alkalmából bemutatkozó új, elektromos Panda lehet az egyik modell a platformon.

Elektromos autókhoz képest alacsony ár

Mennyire lesznek olcsók ezek az autók? Nos, a Citroën ë-C3 kezdetben 23.300 euróba fog kerülni Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában és Portugáliában a 2024-es bevezetéskor, ez az ár jelenlegi árfolyamon mintegy 8,9 – 9 millió forintot jelent.

Az újonnan megjelent ë-C3-mal és a jövőbeli modellekkel a Citroën legalább ötszázalékos piaci részesedést szeretne elérni Európában. A verseny azonban egyre keményebb az öreg kontinensen az egyre több kínai márka megjelenésével, akik jellemzően a megfizethető elektromos autók szegmensében, tehát a Citroën által is megcélzott pályán versenyeznek – írja a Motor1.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink