Gyártók Más gyártók felé nyit a Tesla

Más gyártók felé nyit a Tesla

autopro.hu/P.B. | 2023.03.23 12:16

Más gyártók felé nyit a Tesla

Fotó: Pixabay

A Tesla számos új töltőállomását nyitotta meg harmadik fél, vagyis más elektromosautó-márkák számára Európában. Bár az ilyen töltőkkel rendelkező országok köre nem nőtt – így Magyarországon például maradnak exkluzívak a Tesla töltői –, több országban is jelentősen bővült az elérhető töltők száma.

Hirdetés

Amikor tavaly novemberben Olaszországban minden márka számára elérhetővé tették az első Tesla töltőállomásokat, akkor a kiválasztott Tesla gyorstöltők további 15 országban voltak más márkák számára is elérhetők. Ez továbbra is így van, de a térképen az engedélyezett állomások száma jelentősen megnőtt.

A 153 német Supercharger telephely közül 69 mostantól más márkák elektromos autóival is használható - ez a folyamat 2022 júniusában 16 Supercharger telephellyel kezdődött. Hollandiában a Tesla szinte valamennyi gyorstöltőjét már megnyitották harmadik fél számára, kivéve a nemrégiben megnyitott V4 Superchargert Harderwijkben – ott előbb a saját autóiról szeretne adatokat gyűjteni a Tesla. Más márkák elektromos autóinak tényleges használati statisztikáiról továbbra sincsenek adatok.

Nem rohanták meg a Tesla töltőit

A töltőkhöz való hozzáférés megadása után sokan arra számítottak, hogy az e-autósok megrohanják a nyitott Superchargereket. Ez nem valósult meg, kivéve néhány ünnepnap körüli csúcsidőt. Ennek oka lehet a rövid kábelekkel kapcsolatos kihívások, de az árak is, amelyek néhány centtel magasabbak kilowattóránként a harmadik féltől származó autók esetében.

Az Egyesült Államokban február közepe óta állnak nyitva más gyártók autói előtt az első Superchargerek. Az Egyesült Államokban most megnyíló kiválasztott állomásokat speciális CCS adapterrel látták el, hogy más márkájú elektromos autókat is lehessen tölteni, de a viszonylag rövid kábelek kihívása továbbra is fennáll – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink