Gyártók Már kétirányú töltésre is képesek a Nissan elektromos autói

Már kétirányú töltésre is képesek a Nissan elektromos autói

autopro.hu/V.M. | 2021.08.04 06:22

Már kétirányú töltésre is képesek a Nissan elektromos autói

Fotó: EDF Energy Media centre

A Nissan az EDF francia energiaszolgáltatóval együttműködésben az Egyesült Királyságban egy flottáknak tervezett „járműből a hálózatba” (vehicle-to-grid – V2G) szolgáltatást indított, ami lehetővé teszi, hogy az elektromos autók akkumulátoraiban tárolt energiát visszatáplálják a hálózatba.

A kétirányú töltést lehetővé tevő technológiát a Dreev, az EDF Csoport egyik leányvállalata szolgáltatja. A Nissan Leaf elektromos autókat, valamint a Nissan e-NV200 elektromos furgonokat üzemeltető flotta-fenntartóknak elérhető megoldással a járműveket akkor tölthetik, mikor az elektromos áram a legolcsóbb, majd a felesleges energiát magasabb tarifával visszatáplálhatják az elektromos hálózatba, mikor a fogyasztás nagyobb.

Az EDF becslései szerint a technológiával egy átlagos flottaüzemeltető autónként 350 fontot, azaz 410 eurót spórolhat egy év alatt. Ez évente több mint 14 ezer tisztán elektromosan megtett kilométerrel ér fel.

A kétirányú töltéshez az akkumulátoros elektromos Nissanokat egy 11 kilowattos, kétirányú töltést lehetővé tevő töltővel látják el, valamint a Dreev egy applikációját telepítik a mobiltelefonra a járművek töltöttségi állapotának, valamint a töltés nyomon követésére.

A partnerséggel a világszerte több mint félmillió számban értékesített Nissan Leaf vált az első autóvá, ami támogatja a V2G rendszerű töltést.

Kiemelt Partnereink