Gyártók Már idén láthatunk vietnami autókat Európa útjain

Már idén láthatunk vietnami autókat Európa útjain

autopro.hu/D.Á. | 2023.09.21 15:17

Már idén láthatunk vietnami autókat Európa útjain

Fotó: Facebook/VinFastGlobalOfficial

A vietnami elektromosautó-gyártó VinFast tervei szerint első járműveit idén tervezi értékesíteni az európai piacon, miután erre minden fontos engedélyt megkapott. Jó időben érkezhet a VinFast, ugyanis konkurenciáira, a kínai gyártókra az EU fontolgatja extra pénzügyi terhek bevezetését.

A VinFast 3000 darab tisztán elektromos VF8 crossovert akar leszállítani Franciaországba, Németországba és Hollandiába az idei negyedik negyedévben, melyek az észak-vietnami gyárában készülnek. Ezek a számok egy belső forrásból származnak, még nem publikálta őket a vállalat.

Felpöröghet az üzlet

A Nasdaq-on jegyzett autógyártó európai debütálása négyszeres növekedést jelentene a korábban kitűzött és nem teljesített 700 darabos autóeladási célhoz képest, ráadásul az időzítés is jó, mivel az EU a kínai elektromosautó-gyártók körül szaglászik, így adott lehet egy piaci rés. Ha eléri a célját, a VinFast számára az európai lesz a legnagyobb tengerentúli piac idén. A vállalat eddig 2100 autót adott el idén az Egyesült Államokban, és a VF9-es modellből is tervez vinni oda.

Az európai terjeszkedést Le Thi Thu Thuy, a VinFast vezérigazgatója is megerősítette és hozzátette, hogy a VF6, VF7 és VF9 modellek jövőre érkeznek a kontinensre. A VF8 már megszerzett minden szükséges engedélyt, hogy az Unió mind a 27 tagállamában értékesítésre kerülhessen. Már csak az autó Euro NCAP értékelése van hátra.

A legfőbb rivális körül szorul a hurok

Európa az egyik legnagyobb piaca a kínai elektromosautó-gyártóknak. Az idei év első hét hónapjában mintegy 70 ezer autót szállítottak a kontinensre, ami az Inovev consulting cég szerint háromszoros növekedés a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Ha az EU részéről a kínai gyártók büntetésére kerülne sor, a VinFast jól járhat, versenyképesebb árakat szabhat.

A VF8 modell 50.990 eurós listaárral indít Franciaországban. Egy kínában készült Tesla Y – amelyet szintén sújthat a büntetés – 46 ezer eurótól érhető el. A VinFast európai ambíciói egy globális terjeszkedési terv része, melynek keretében gyár fog épülni az Egyesült Államokban és Indonéziában, valamint célkeresztbe kerül az indiai, közel-keleti, afrikai és latin-amerikai autópiac is.

Éppen a Nasdaq jegyzés előtt, augusztusban a vállalat felpörgette eladásait a második negyedévben. Az összes eladott autó 11.315 volt júniusig, amely nagyrészt annak köszönhető, hogy zöld taxiként álltak forgalomba a VinFast autói Vietnam nagyobb városaiban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink