Gyártók Magyarországon tesztel humanoid robotokat a Mercedes

Magyarországon tesztel humanoid robotokat a Mercedes

autopro.hu/V.T. | 2024.03.21 16:16

Magyarországon tesztel humanoid robotokat a Mercedes

Fotó: Apptronik

A Mercedes-Benz is csatlakozik azon autóipari cégek sorába, akik kipróbálják a humanoid robotokat a „kevés képzettséget igénylő, fizikailag megterhelő kézi feladatkörökben”.

Az Apptronik robotikai cég bejelentette, hogy kereskedelmi megállapodást kötött a Mercedesszel, a „magas fejlettségű robotika” gyártóiparban való alkalmazásának próbájáról. Az Apptronik nagyjából 72 és fél kilogramm súlyú, Apollo névre keresztelt kétlábú robotjait érintő teszthez hasonló próbát már a BMW is bejelentett januárban.

Az Apptronik elmondása szerint a Mercedes olyan módon tervezi felhasználni az Apollo robotokat, mint az alkatrészek átvizsgálása és azok elszállítása az emberek által ellátott gyártósorokhoz. Egyik vállalat sem határozott meg konkrét összegeket, valamint a próbában résztvevő Apollo robotok számát sem.

A robotikai cég szerint a humanoid robotok lehetővé tehetik az autógyártók számára, hogy a létesítményeik újratervezése nélkül automatizálják a gyártási folyamatokat. A vállalat ezért a fizikailag megterhelő, repetitív és egyszerű feladatok automatizálására összpontosít, amiknek elvégzéséhez egyre nehezebb megbízható munkaerőt találni. A Mercedes termelési igazgatója, Jörg Burzer elmondta, hogy ki akarják ismerni a robotikában és az automatizált gyártásban rejlő lehetőségeket, valamint szeretnék felszabadítani a magas képzettségű alkalmazottakat a gyártósorok mellől.

Magyarországon kezdődött meg a próba

A Financial Times jelentése szerint a Mercedes meghatározatlan számú Apollo robottal kezdte meg a tesztüzemet Magyarországon - a lap szerint a munkaerőhiány miatt választotta hazánkat a Mercedes. A cikk azt is megjegyzi, hogy az Audi és a Mercedes is aggodalmát fejezte ki a munkaerőhiánnyal kapcsolatban Magyarországon már 2016-ban is.

Az Apollo robotok megközelítőleg 173 centiméter magasak, az Apptronik állítása szerint pedig nagyjából 25 kilogramm súlyt képesek megemelni. Az „arcuk” vidáman bohókás, ezenkívül azonban nem térnek el jelentősen a többi fejlesztés alatt álló humanoid robottípustól, mint a Tesla Optimustól, vagy a BMW által Dél-Karolinában tesztelt Figure 01 robotoktól. Ezek mellett az Agility Robotics Digit névre hallgató robotjait az Amazon egyesült államokbeli raktáraiban tesztelik – írja a The Verge.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink