Gyártók Magyarországi és európai szinten is tarol a Toyota

Magyarországi és európai szinten is tarol a Toyota

autopro.hu | 2022.10.28 10:20

Magyarországi és európai szinten is tarol a Toyota

Toyota Yaris | Fotó: Toyota News

A Toyota az év első kilenc hónapjában Magyarországon és Európában is megőrizte az elmúlt évek hihetetlen lendületét. A környezetbarát autózás szinonimájának tekintett japán autómárka Magyarországon továbbra is kimagasló piaci részesedéssel őrzi piacvezető pozícióját a teljes (11,6 százalékos részesedés) és a hazánkban forgalomban maradó autókról valós képet adó kivonásokkal tisztított újautó piacon (14,1százalékos részesedés) egyaránt, Európában pedig megőrizte második helyét a legkelendőbb személyautó-márkaként.

Hirdetés

Január és szeptember között Magyarországon 11.591 új Toyota talált gazdára, ami 3,6 százalékos bővülést és 1,6 százalékpontos részesedésnövekedést jelentett az ebben az időszakban az általános piaci szállítási nehézségek okán 10,8 százalékkal visszaeső magyarországi újautó piacon. A kivonásokkal tisztított piacon mindez 11.408 darabos értékesítést, 5,3 százalékos bővülést és 0,5 százalékponttal növekedve 14,1 százalékos részesedéssel megőrzött első helyet jelent, ami annyit tesz, hogy minden hetedik Magyarországon gazdára találó új autó Toyota volt az év első kilenc hónapjában. A Lexus ugyanezen időszakban 550 darabos értékesítéssel négy százalékos piaci részesedéssel (a kivonásokkal tisztított piacon 525 darabos eladással és 4,2 százalékos piacrésszel) őrizte meg ötödik helyét a magyarországi prémium újautó piacon.

A Toyota egyébiránt a kivonásokkal tisztított piacon a flottaeladások tekintetében a legkelendőbb (12,4 százalékos részesedés) míg a magánvásárlók körében a második legnépszerűbb márkának bizonyult (17,5 százalékos részesedés).

Szinte minden szegmensben kimagasló eredményt ért el a márka idehaza

A japán autómárka nem csak a teljes piac tekintetében, hanem szegmensszinten is meggyőző teljesítményt nyújtott: az Aygo 30,3 százalékos részesedéssel, a Yaris 31,2 százalékos részesedéssel volt szegmenselső, míg a vadonatúj Yaris Cross máris bronzérmes lett szegmensében a kivonásokkal tisztított piacon elért 12 százalékos szegmens részesedésével

Az év első kilenc hónapjában is a legnépszerűbbnek bizonyuló Toyota modellként a Corolla 24,6 százalékos részesedéssel szegmensének ezüstérmese, a C-HR 11,6 százalékos részesedéssel kategóriája bronzérmese, a RAV4-es pedig 22,9 százalékos részesedéssel szegmensének aranyérmese volt, de a nagyméretű SUV-ok kategóriájában is brillírozott a márka: a Highlander 32,7 százalékos részesedéssel szegmenselső, a Land Cruiser pedig 11,2 százalékos részesedéssel szegmens harmadik volt, így a két modell együtt közel a kategória eladásainak felét elvitte.

A Proace Verso 15,1 százalékkal volt bronzérmes, a Proace City Verso pedig hihetetlen, 47,8 százalékos részesedéssel maradt a kategória királya, miközben a Yaris Van 26,3 százalékos, a Hilux pedig 34,7 százalékos részesedéssel szerzett ezüstérmet.

Európában még sosem volt ilyen erős a Toyota

A japán autógyártó az év első kilenc hónapjában 813.547 Toyota és Lexus modellt értékesített a kontinensen, amely ugyan hatszázalékos csökkenést jelent éves összehasonlításban, de még mindig felülmúlja az európai autópiacot, amely 16 százalékkal esett vissza ugyanazon időszak alatt. Ezzel a Toyota Európa piaci részesedése rekordszintre, 7,5 százalékra nőtt, ami 0,8 százalékpontos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és megtartotta azt a lendületet, amelynek köszönhetően ez a szám 2019 óta 2 százalékponttal nőtt. A vállalat többféle technológiát alkalmazó elektrifikált vonalának értékesítési száma 540.777 járműre nőtt, ez öt százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A 7,2 százalékos piaci részesedésével a Toyota márka megszilárdította pozícióját Európa 2. legkelendőbb személyautó-márkájaként – ez 0,9 százalékpontos növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest.

„Ezek az eredmények tükrözik a Toyota és a Lexus portfólió termékerejét. Teljesítményünk továbbra is jóval túlszárnyalja a piacot, amely az autóipart befolyásoló tényezők kombinációja miatt továbbra is gyenge maradt. Erős keresletet tapasztalunk az elektrifikált modelljeink iránt, különösen az olyan kulcsfontosságú típusok kapcsán, mint az új Yaris Cross, a Yaris és a Corolla. Arra számítunk, hogy a kereslet továbbra is meghaladja a kínálatot, köszönhetően az új Toyota és Lexus modellek bevezetésének is.” – avat be Matt Harrison, a Toyota Európa elnök-vezérigazgatója.

Toyota Corolla

Toyota Corolla | Fotó: Toyota News

Új modellekből pedig nem lesz hiány: a napokban érkezik az európai és magyar márkakereskedésekbe a világ első ötödik generációs öntöltő hibrid elektromos hajtásával debütáló Corolla Cross közepes méretű és a Toyota első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, a bZ4X nagyméretű SUV, valamint a várva várt GR86 sportautó. Ugyancsak mostanában érkezik majd a kereskedésekbe a vadonatúj Lexus RX nagyméretű SUV, amelyet nem sokkal az RZ nagyméretű SUV követ majd, amely az első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett Lexus. Megérkeztek emellett a Proace és Proace City modellcsalád akkumulátoros elektromos meghajtású változatai is.

A Toyota és a Lexus is hihetetlen eredményeket ér el

A Toyota 778.431 járművet adott el az első kilenc hónapban. A márka legkeresettebb termékei a Corolla, a Yaris, a Yaris Cross, a RAV4 és a C-HR voltak, amelyek a teljes mennyiség 60 százalékát adták. A Toyota elektrifikált modelljeinek részesedése a márka teljes eladásait tekintve nyolc százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez 512.999 eladott járművet jelent, ami az összes értékesítés 66 százalékát teszi ki. A Lexus 35.116 járművet adott el ugyanebben az időszakban, és az elektrifikált modellek részesedése márkán belül 79 százalékos. A márka kiterjedt SUV kínálata az RX, NX, UX, GX és LX modellekkel a teljes eladások 89 százalékát tette ki. Az általános értékesítést megzavarták az ellátási lánc problémái és az oroszországi export felfüggesztése.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink