Gyártók Lezárult egy korszak a győri Audinál

Lezárult egy korszak a győri Audinál

autopro.hu | 2023.11.13 10:23

Lezárult egy korszak a győri Audinál

Fotó: Pörge Béla

Lezárult egy korszak az Audi Hungariánál: az elmúlt héten (vagyis a 45. héten) befejeződött az ikonikus sportautó, az Audi TT sorozatgyártása Győrben. Az utolsó Audi TT Coupé az Audi Tradition gyűjteményébe kerül.

Az Audi TT akkor is ikonikus autónak számítana Győrben, ha amúgy nem lenne az, hiszen az Audi Hungariánál 1998-ban ezzel a modellel indult a járműgyártás. Az idén 25. jubileumát ünneplő modell számos változatban, kizárólag Győrben készült. A negyedszázad év alatt összesen 662 ezer darab TT Coupé és TT Roadster modellt készítettek a győri munkatársak. Az első generációból összesen 269.498 darab készült Győrben, az első széria sikerei egyértelművé tették, hogy érdemes tovább folytatni a TT történetét, így 2006-ban elkezdődött Győrben a második generáció sorozatgyártása. A második generáció 2014-ig készült az Audi Hungariánál, összesen 241.276 darabot gyártottak belőle a győri munkatársak. 2014 óta a harmadik generáció már teljes gyártási mélységben a vállalat 2013-ban megnyitott járműgyárában készült.

Kezdetben a TT lakkozott karosszériái Ingolstadtból vonaton érkeztek Győrbe, melyekből a győri dolgozók szerelték össze a kész autókat. 2013-ban az új járműgyár megnyitásával a teljes gyártási folyamat Győrbe költözött – a présüzemtől, a karosszériagyáron, lakkozón át egészen az autók végső összeszereléséig. Az évek során a járműgyártás portfóliója folyamatosan bővült, a TT Coupé és Roadster modellek kivezetésekor az Audi Q3 és Q3 Sportback modelljei készülnek még Győrben, de jövőre a Cupra Terramar is megjelenik a palettán.

Radikális újítás volt a maga idejében

Az Audi TT Coupé egy vérbeli sportautó, melynek friss, merőben újszerű dizájnját Freeman Thomas, amerikai dizájner készítette. A tanulmányautó 1995-ben nagy sikerrel mutatkozott be a frankfurti autószalonon, az IAA-n. A TT elnevezés a világ egyik legrégebbi versenysorozatának, a Man-szigeten megrendezett Tourist Trophy versenynek állít emléket, amelyen az NSU és DKW motorok nagy sikereket értek el. Emellett a TT elnevezés az 1960-as évek NSU TT modelljére is utal. Az Audi névadási hagyományaitól történő tudatos eltérés is megerősítette: most valami teljesen új született.

1995 decemberében hozták meg a döntést az autó sorozatban történő gyártásáról. Torsten Wenzel, az Audi exteriőr-dizájnere vezette át a tanulmányautót a sorozatgyártásba: „Számunkra az jelentette a legnagyobb dicséretet, hogy a szaksajtó elismerően állapította meg, hogy alig különbözik egymástól a tanulmányautó és a szériamodell, annak ellenére, hogy a közúti forgalomban történő engedélyezéshez természetesen számos részleten kellett változtatnunk.” A legfeltűnőbb egy hátsó oldalsó ablak integrálása volt, amely tovább nyújtotta a TT vonalvezetését és nagyobb dinamikát kölcsönzött az autónak. Torsten Wenzel számára az autó ma is olyan, mint egy mozgó szobor a legmagasabb minőségű felületekkel és vonalvezetéssel.

Az Audi Hungaria járműgyárában a tavalyi évben több mint 170 ezer autó készült. Jelenleg az Audi Q3 és Q3 Sportback modellek gyártása mellett gőzerővel zajlik a felkészülés az új győri modell, a Cupra Terramar gyártására.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink