Gyártók Közel háromszázmillió dollárnyi Uber részvényhez jutott a Toyota

Közel háromszázmillió dollárnyi Uber részvényhez jutott a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2020.06.25 08:20

Közel háromszázmillió dollárnyi Uber részvényhez jutott a Toyota

Fotó: Toyota Europe Newsroom

Az új mobilitási trendeknek megfelelően a március 31-én zárult üzleti évben a Toyota több partnerében is növelte részesedését, illetve mintegy 293 millió dollár értékben vásárolt Uber részvényeket.

Hirdetés

Tavaly a japán autógyártó huszonnégy vállalatban csökkentette részesedését, míg tíz esetében növelte. A Toyota közleménye szerint a változások a mobilitási szolgáltatóvá válást, valamint az új, más autógyártókkal és technológiai vállalatokkal kialakított kooperációkat tükrözik

Az Uber részvényeinek nyilvános kereskedelme 2019-ben kezdődött. A Toyota 10,25 millió Uber részvénnyel rendelkezett március 30-án, ami a Reuters saját számítása szerint az összes Uber részvény körülbelül 0,6 százalékának felel meg.

A Toyota tavaly a rivális Suzuki Motorban is részesedést szerzett, azzal párhuzamosan, a hogy a kettő fél mélyíti együttműködését az alacsony kibocsátású járművek fejlesztésében.

Több beszállítójától is „megvált” a Toyota

A Toyota tavaly óta már nem résztulajdonosa a vágószerszámokat gyártó OSG Corporationnek, a Nippon Steel Corporationnek, a lámpatesteket és belső visszapillantó tükröket készítő Ichikoh Industriesnak, ahogy a vezérműszíjakat gyártó Mitsuboshi Beltingnek sem. A vállalat így jelenleg 174 cégben rendelkezik részesedéssel, melyek közül 65 tőzsdén jegyzett részvénytársaság. 2015-ben a Toyota még 200 vállalatban birtokolt tulajdonrészt.

A Toyota legnagyobb részvényeseinek köre nem változott meg, sőt azok némelyike, mint például a JPMorgan Chase Bank N.A., még további részvényeket is vásárolt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink