Gyártók Kína elleni autóipari összefogásra szólít Luca de Meo

Kína elleni autóipari összefogásra szólít Luca de Meo

autopro.hu/P.B. | 2024.03.20 11:23

Kína elleni autóipari összefogásra szólít Luca de Meo

Fotó: Renault

Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója és az Európai Gépjárműgyártók Szövetségének (ACEA) elnöke nyílt levelet fogalmazott meg Európa döntéshozói felé, amelyben szorosabb együttműködésre szólított fel a kínai elektromos járműgyártókkal szembeni verseny érdekében.

Hirdetés

De Meo a levelét a június EP-választások elé időzítette, és több nyelven megfogalmazta azt. „Hiszem, hogy a köz- és a magánszféra közötti közös erőfeszítésekkel és partnerségekkel elérhetjük céljainkat” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az Airbus már megmutatta, mire képes Európa.

„Az ökológiai átmenet csapatsport” – írja de Meo. „A pénzügyi piacok nyomása alatt az európai gyártók gyakran kénytelenek a rövid távú profitra összpontosítani, ahelyett, hogy a hosszú távon szükséges befektetéseket tennék. Kína megoldotta a problémát azáltal, hogy minden erőt, beleértve a pénzintézeteket is, egyetlen cél felé fordít” – fogalmazta meg az összefogás iránti igényét az ACEA első embere.

Kisautókat az európai utakra!

Az Európába importált kínai autók terjedésének ellensúlyozására de Meo tíz nagy európai projekt elindítását javasolja olyan stratégiai területeken, mint a kisautók, az intelligens töltés és a kritikus nyersanyagok ellátása.

Miközben azonban az Európai Unió vizsgálatot indított arra vonatkozóan, hogy a kínai autógyártók részesülnek-e tisztességtelen állami támogatásokból, de Meo azt írta, hogy „Európa számára is előnyös, ha tanul a kínai gyártóktól, akik egy generációval előrébb járnak az elektromos járművek teljesítményében és költségeiben.”

De Meo hangsúlyozta, hogy a Kínával való gazdasági kapcsolatokat nem szabad felszámolni, az szerinte a lehető legrosszabb válasz lenne a kihívásra – idézi a vezetőt a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink