Gyártók Kilencezer ház éves energia-szükségletével ér fel az Audi projektje

Kilencezer ház éves energia-szükségletével ér fel az Audi projektje

autopro.hu | 2014.07.14 07:10

Kilencezer ház éves energia-szükségletével ér fel az Audi projektje

A jövő év végére az Audi Hungaria geotermikus rendszer által termelt hőenergiát fog hasznosítani, melyet a vállalat épületeinek fűtésére kívánnak felhasználni.

Az üzembehelyezést követően a rendszer évente legalább 82 ezer megawattóra hőenergiát szállít a gyárnak. A projekt jól illeszkedik a vállalat hosszútávú stratégiájába: az Audi célul tűzte ki, hogy 2018-ig 25 százalékkal csökkenti az egy motorra jutó energiafelhasználást.

– Az évi 82 ezer megawattóra geotermikus hőenergia felhasználásával a jövőben a hőszükségletünk 60 százaléka szén-dioxid-semleges úton fedezhető, így a károsanyagkibocsátás évente további 19 800 tonnával csökkenthető – fogalmazta meg sajtónyilvános területbejáráson Thomas Faustmann.

A projekt csupán egy azon 380 intézkedés közül, amelyet a vállalat az elmúlt négy évben az energiahatékonyság növelése érdekében hozott. Ezek segítségével az Audi Hungaria összesen 57,6 gigawattóra energiát takarított meg. Faustmann a 380 intézkedés közül példaként a járatópadok működése során keletkező hőt hozta fel: a hulladékhőt a munkatársak zuhanyozáskor használhatják fel.

A kitermelést a vállalathoz közel fekvő településen, Péren kezdték meg. A termelt energia 9 ezer családi ház éves szükségletét fedezi. Ez azt jelenti, hogy egy Pér méretű települést 6-7 évre látna el energiával a projekt.

A kút tervezett fúrási mélysége mintegy 2400 méter, amelynek eléréséhez két hónap fúrási idő szükséges. A munka kezdete egyben a Győri Geotermikus Projekt indulását is jelenti, amely a régió geotermikus adottságainak ipari célokra történő felhasználását célozza.

– A győri beruházás, a termelő és visszasajtoló kutak fúrása mellett a teljes geotermikus fűtőrendszer kiépítését is magában foglalja – tette hozzá Tóth Péter a fúrást végző PannErgy Nyrt. vezérigazgatója. – A tervezett 11-12 kilométer hosszúságú csőrendszer mélyépítési munkáinak megkezdésére a sikeres fúrást követően 2014 őszén kerülhet sor.

Kiemelt Partnereink