Gyártók Kiderült az igazság a Stellantis és a Renault fúziójáról

Kiderült az igazság a Stellantis és a Renault fúziójáról

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.06 06:18

Kiderült az igazság a Stellantis és a Renault fúziójáról

Fotó: Renault

A Stellantis elnöke tiszta vizet öntött a pohárba azzal kapcsolatban, hogy valóban van-e valóságalapja a spekulációknak, miszerint a Stellantis és a Renault fúzióra készülne.

A Stellantis elnöke, John Elkann február 5-én tagadta, hogy az autógyártó fúziós terveket szövögetne, válaszul a sajtóban megjelent találgatásokra, amelyek a rivális Renault-val való lehetséges francia vezetésű összefogásról szóltak. Elkann elmondta, hogy a Peugeot tulajdonosa, a világ harmadik legnagyobb eladású autógyártója, hosszú távú üzleti tervének végrehajtására összpontosít.

Miután elhagyta az orosz piacot, amely akkoriban Franciaország után a második legnagyobb volt, és csökkentette a Nissannal való globális együttműködésének körét, a Renault-t potenciális felvásárlási célpontnak tekintették.

Mi történt a háttérben?

A spekulációk felerősödtek, miután az elektromos járművek piacának lassulása miatt a múlt héten a Renault kénytelen volt törölni az elektromos autós egységének, az Ampere-nek a tőzsdei bevezetési terveit. Az Il Messaggero olasz napilap február 4-én azt írta, hogy a francia kormány, amely a Renault legnagyobb részvényese és a Stellantisban is részesedéssel rendelkezik, tanulmányozza a két csoport egyesülésének terveit.

A Renault szóvivője másnap úgy nyilatkozott, hogy a csoport nem kommentálja a pletykákat. A francia pénzügyminisztérium szintén nem kívánt nyilatkozni.

A Stellantis már többször került összetűzésbe az olasz kormánnyal, amely azzal vádolta meg, hogy a nemzeti érdekek ellen cselekszik. Adolfo Urso ipari miniszter a múlt héten kilátásba helyezte, hogy az olasz kormány részesedést szerez a Stellantisban a francia befolyás ellensúlyozására.

Az elemzők azonban megkérdőjelezik a Stellantis-Renault fúzió létjogosultságát, amely a csoport európai többletkapacitását is bővítené - írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink