Gyártók Kevesebb profitra, hosszú chiphiányra számít a BMW

Kevesebb profitra, hosszú chiphiányra számít a BMW

autopro.hu/V.M. | 2022.03.17 10:20

Kevesebb profitra, hosszú chiphiányra számít a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

Az orosz-ukrán háború hatásait figyelembe véve a BMW rontotta autóipari részlegének 2022-es nyereségvárakozását, egyúttal közölte, hogy előrejelzése szerint a félvezető komponensek hiánya az egész idei évben velünk fog maradni.

Hirdetés

A bajor központú autógyártó tavaly rekord számú, 2,52 millió darab autót értékesített világszerte. Korábban úgy számolt, hogy az idei eladási volumen még ezt is felül fogja múlni, most azonban a tavalyival nagyjából megegyező értékesítésre számít.

Friss előrejelzéseit a BMW az éves sajtókonferenciáján mutatta be. Az eseményen jelen volt Frank Weber, a vállalat műszaki vezetője, aki megosztotta, hogy a kihívások ellenére is tartják magukat azon céljukhoz, hogy idén több mint 200 ezerre, azaz a tavalyi mintegy duplájára növeljék az elektromos járművek eladásait. Az a hosszú távú cél, hogy 2025-ben eladják a kétmilliomodik teljesen elektromos autót, csakugyan változatlan.

Joachim Post beszerzési vezető közölte, hogy öt új akkumulátorgyártási együttműködést fognak kötni új akkumulátorgyárak építése érdekében. Ezeket az üzemeket Európában, Kínában és Észak-Amerikában fogják felépíteni, közel a BMW azon egységeihez, melyekben villanyautókat készítenek.

Sokba kerül az ukrajnai háború

A BMW 2021-ben 10,3 százalékos EBIT rátáról jelentett, ami 2017 óta a legmagasabb volt. Korábban az autógyártási tevékenységek esetében 8-10 százalékos EBIT rátát jelzett előre az idei évre, az ukrajnai háborúra tekintettel ezt azonban 7-9 százalékra módosította.

A fegyveres konfliktus felfele löki az amúgy is növekvő nyersanyagárakat, a folyamat pedig valószínűleg több százmillió euróba fog kerülni a BMW-nek – árulta el Nicola Peter pénzügyi vezető.

A nyers- és alapanyagok árának növekedését, valamint az azt részben okozó ukrajnai háború hatásait más autógyártók is érzik. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, az idei előrejelzések lefele módosításának lehetősége egy másik nagy német OEM-nél, a Volkswagennél is felmerült.

Kihasználták a gyárleállást

Ami a háború termelésre gyakorolt hatását illeti: a BMW az orosz offenzíva kezdete után több németországi gyárát is leállította. Ezekben az üzemekben a 21-i héten már ismét teljes kapacitáson fog folyni a termelés, ugyanakkor a Mini oxfordi egységében továbbra is állni fognak a gyártósorok – idézi Milan Nedeljkovic termelési vezetőt a Reuters.

A háború miatti kényszerű leállásból adódó károkat igyekeztek minimalizálni, éppen ezért volt, ahol az üzemszünetet az eredetileg későbbre tervezett felújítási munkák elvégzésére használták fel.

Az instabil helyzet ellenére a BMW jelenleg is Nyugat-Ukrajnából szerez be bizonyos alkatrészeket, és artra számít, hogy közép-hosszú távon is képes lesz megtartani helyi beszállítóit.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink