Gyártók Kettő elektromos autót dob piacra a Fiat

Kettő elektromos autót dob piacra a Fiat

autopro.hu/V.R. | 2023.07.06 04:17

Kettő elektromos autót dob piacra a Fiat

Fotó: Stellantis

A Fiat két új elektromos modellt mutatott be, melyek a 600e és a Topolino neveket kapták. A Topolino egy több karosszériaváltozatban is elérhető, villanymotoros mopedautó, míg a 600e egy crossover.

Habár a Fiat azt állítja, hogy az új 600e az „500e nagytestvére”, ez legfeljebb a formatervezésről mondható el, ugyanis az 500e egyedül maradt az elektromos platformján, míg az új 600e a korábbi Stellantis modellekből már ismerős e-CMP platformra épül.

A 115 kilowattos villanymotor az 54 kilowattórás akkumulátorral párosul, amely állítólag több, mint 400 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé. Az elektromos autóhoz 11 kilowatt teljesítményű beépített töltő tartozik, ami gyorstöltésre is alkalmas. A Fiat elmondása szerint nulláról 80 százalékos töltöttségi szintre kevesebb, mint fél óra alatt feltöltődik.

Változnak az idők, nagyobb autókra van igény

Az autók kategóriái az évek során átalakultak, és az új 600e kétségtelenül nagyobb, mint történelmi elődje, a Seicento. A modell ma B-szegmensű járműnek számít mindannak ellenére, hogy 4,17 méteres hosszával több, mint fél méterrel meghaladja a szintén B-szegmensbe sorolt régi 600-ast – írja az electrive.com.

A Fiat 600e nem kisautó, de nem is SUV, inkább egyfajta crossover. A Stellantis csoportban számos hasonló méretű, e-CMP alapú modell létezik, mint például a 4,08 méter hosszú Jeep Avenger vagy a 4,15 méter hosszú elektromos Opel Mokka. A 600e modellt azonban inkább családi autónak tervezték, és ennek köszönhetően praktikusabb is: 360 literes csomagtere 50 literrel nagyobb, mint az Opelé, pedig a jármű hosszát tekintve az utóbbi csak két centivel rövidebb.

Kisautó egy havi buszbérlet áráért?

A Fiat által bemutatott második új elektromos modell a május végén bejelentett kisautó, a Topolino. Az „egérke” a Citroën Ami és az Opel Rocks-e testvérmodellje, és várhatóan az év végén kerül forgalomba. A kisautó egy színben, de kétféle karosszériaváltozatban lesz kapható: hagyományos zárt és nyitott „strandautó” kivitelben.

A 2,53 méteres, rövid városi elektromos autó végsebessége 45 kilométer/óra, és 5,4 kilowattórás akkumulátorával akár 75 kilométeres hatótávot is elérhet. Hátránya, hogy a jármű méretéből adódóan viszonylag kicsi, 63 liternyi tárolóhelyet kínál.

A Fiat nem említette a Topolino árát, de azt állította, hogy a havi lízingdíj „összhangban van a célközönség igényeivel és lehetőségeivel”, és hasonló ahhoz, amit az ember jellemzően „egy előfizetéses televízióért vagy a tömegközlekedés havi díjaként fizet". Ennek ellenére a Fiat 600e modellről elárulták, hogy 36 és 43 ezer euró közötti áron lesz kapható, kiviteltől függően.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink