Gyártók Kanadában építhet új gyárat a Honda

Kanadában építhet új gyárat a Honda

autopro.hu/V.M. | 2024.01.09 06:18

Kanadában építhet új gyárat a Honda

Fotó: Facebook/Honda Global

Japán sajtóértesülések szerint a Honda Motor közel 14 milliárd dollárból építhet új gyártókomplexumot Kanadában. A projekt villanyautók összeszerelése mellett akkumulátorok gyártását is magában foglalhatja.

Amennyiben a gyártókomplexum megvalósul, akkor az az elektrifikációban lassan haladó Honda egyik legnagyobb értékű beruházását testesítheti majd meg.

A beruházási terveket elsőként ismertető japán Nikkei üzleti lap jelentését a Honda egyelőre nem kívánta kommentálni, ellenben a kanadai iparügyi minisztérium a Reuters megkeresésére úgy reagált, hogy az az ország iparának és munkaerejének elismerését jelenti.

A Nikkei beszámolója szerint a Honda több szóba jövő helyszínt is vizsgál, köztük egy olyan Ontario tartománybelit, mely egy már működő autógyár mellett található. A vállalatnál állítólag úgy számolnak, hogy a beruházásról még idén döntés születik, a termelés pedig 2028-ban veheti kezdetét.

Elektrifikációs kényszer

Hogy megfelelhessen a szigorodó előírásoknak, a Honda nem kerülheti el a villanyautók gyártásának növelését. A márka 2023 január-szeptemberi globális eladásainak csak kevesebb mint 0,5 százalékát alkották akkumulátoros elektromos járművek.

Bár a kanadai tervek egyelőre nem bizonyosak, azt már hivatalosan is közölte az autógyártó, hogy Észak-Amerikában 2026-ban meg fogja kezdeni a Honda e:Architecture platformon alapuló teljesen elektromos modellek gyártását. Ezenkívül a vállalat 2022-ben bejelentette, hogy az LG Eenergy Solutionnel közösen Ohio államban akkumulátorcella-gyárat fog építeni.

Ezenkívül a Honda a General Motors-szal együttműködésben elérhető árú elektromos autókat kívánt fejleszteni, 2023 októberében azonban a terveket egy évvel azok bejelentése után törölték.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink