Gyártók Jövő év végéig garantált az Opel-dolgozók helye

Jövő év végéig garantált az Opel-dolgozók helye

autopro.hu/P.B. | 2021.12.01 12:19

Jövő év végéig garantált az Opel-dolgozók helye

Fotó: Opel Media

A legrosszabb forgatókönyvet elkerülték az Opel dolgozói, ám ettől még nem túl rózsás a Stellantis egyetlen német gyártójának helyzete. Az viszont most már biztos, hogy költséghatékonysági okok miatt tömeges elbocsátásokra a jövő év végéig nem kell számítani az Opel német létesítményeiben.

Az autógyártó megerősítette azokat a német sajtóértesüléseket, amelyek szerint az Opel 2022 végéig elzárkózik attól, hogy a kollektív szerződésbe olyan „katasztrófazáradékot” írjon be, amely lehetővé tenné az elbocsátásokat a meglévő, garantált munkahelyi biztonság ellenére.

Az Opelnél korábban 2025 nyaráig garantálták, hogy nem lesznek tömeges elbocsátások, ám most csak az a biztos, hogy a szerződéseket költséghatékonysági okokból 2022 végéig nem lehet felmondani - mondta a cég szóvivője.

A tervezett katasztrófazáradék akkor léphetett volna életbe, ha az eladások egy bizonyos szint alá esnek – akár a koronavírus-járvány vagy a chiphiány miatt.

Nem az Opel évei ezek

Az Opel 2017-ben került át a GM égisze alól a PSA alá, és így került be a Stellantis konszernbe is, melynek egyetlen német tagja. 2017 óta munkahelyek ezrei szűntek meg a gyártónál, az idei évben pedig az is felmerült, hogy több német üzemet is bezár vagy kiszervez a Stellantis.

A munkavállók heves tiltakozásának köszönhetően egyelőre megmarad minden német Opel-lokáció, és tömeges elbocsátások sem lesznek a közeljövőben – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink