Gyártók Jelképes összegért válik meg orosz gyárától a Hyundai

Jelképes összegért válik meg orosz gyárától a Hyundai

autopro.hu/V.M. | 2023.12.20 08:17

Jelképes összegért válik meg orosz gyárától a Hyundai

Fotó: Hyundai Newsroom

A dél-koreai Hyundai Motor csatlakozik azon külföldi autógyártókhoz, melyek túladtak oroszországi eszközeiken az ukrajnai háború miatt. A vállalat egy jelképes 7000 rubeles, vagyis körülbelül 27 ezer forintos áron értékesíti helyi gyártóüzemét.

A Hyundai a szentpétervári autógyárát az orosz hátterű Art-Finance számára értékesíti a tervek szerint december 28-val bezárólag. A szerződés visszavásárlási lehetőséget is tartalmaz, nyitva hagyva a lehetőséget a későbbi visszatérésre.

A Reuters beszámolója szerint egy hivatalos dokumentum alapján a koreai autógyártó mintegy 219 millió dollárt kénytelen leírni az üzem értékesítésével. A szentpétervári telephelyen 2022 márciusa óta nem folyt termelés.

Az ukrajnai háború kitörését követő szankciók megakasztották az oroszországi autógyárak külföldi alkatrészellátását. A máig fennálló állapot azóta számos járműgyártót késztetett helyi üzeme eladására.

A háború előtt a Hyundai és a Kia a legnépszerűbb márkák között szerepeltek az orosz újautó-piacon. Mostanra a helyüket kínai márkák vették át, melyeket az értékesítési ranglistán csak egy márka, az orosz Lada előz meg.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink