Gyártók Itt vannak az első képek a Hyundai Ioniq 5-ről

Itt vannak az első képek a Hyundai Ioniq 5-ről

autopro.hu/P.B. | 2021.01.17 08:20

Itt vannak az első képek a Hyundai Ioniq 5-ről

Fotó: Hyundai News

Az Ioniq 5 lesz az első modell, amely a Hyundai csoport E-GMP platformjára, azaz az elektromos autókhoz tervezett moduláris padlólemezre épül. A modell iránt már az első képek megjelenése előtt is nagy volt az érdeklődés, Ausztriában például úgy rendeltek elő 150 példányt belőle, hogy azt sem tudták, milyen lesz az autó külseje.

Hirdetés

Az Ioniq 2020 augusztusában új márkaként indult a Hyundai-on belül, amely kizárólag a villanyautókra fókuszál. Az elkövetkező négy évben a koreai autógyártó három új elektromos modellt is bemutat majd, melyek közül az Ioniq 5 az első, így egyben az első olyan Hyundai is, ami a gyártó E-GMP platformjára épül.

Az autó két különböző teljesítményt biztosító akkumulátorral lesz kapható. A kisebb, 58 kilowattórás akkuval az autó hatótávolsága 450 kilométer lesz, míg a nagyobb, 73 kilowattórás akkumulátor 550 km hatótávot ígér. A Hyundai közleménye szerint az akku 18 perc alatt feltölthető nyolcvan százalékra az erre alkalmas töltőoszlopoknál. A 130 kilowattos átlagos töltési teljesítményhez 232 kilowattos csúcsteljesítmény tartozik.

Az Ioniq 5 világelsőként V2L (Vehicle to Load) funkciót is kap, amellyel külső elektromos berendezések energiaellátását lehet megoldani 24 kilowattóráig.

Fotó: Hyundai News

A külső megjelenés

Az Ioniq 5 megjelenésén nem nehéz észrevenni a 45-höz való hasonlóságokat, az autó eleje és hátulja is hasonlít a 2019-ben Frankfurtban bemutatott tanulmányautóéhoz. Az Ioniq 5-öt tehát a letisztultság és a minimalista formavilág jellemzi. A letisztultságot például a motorháztető adja, aminek szélessége megegyezik a járműéval.

A fényszórókat a pixelek inspirálták, amivel a Hyundai az autó belső digitális tartalmára kíván utalni. A húsz colos, elektromos autók között kifejezetten nagynak számító felnik a légellenállás minimalizálására vannak optimalizálva, ahogyan az egész autó arányai az elektromos hajtást igyekeznek kiemelni.

Fotó: Hyundai News

Új viszony az emberek és az autók között

A Hyundai alelnöke és tervezési részlegének vezetője, SangYup Lee szerint a Hyundai új elektromos autói újradefiniálják az ember és az autó kapcsolatát. Ennek a sorozatnak az első eleme az Inoiq 5.

A Hyundai a három fotó mellett videókat is közzétett az autóról, az első három felvételen ugyanannyit mutatnak meg az autóból, míg a negyedik a töltést mutatja be. Alább az egyik kampányvideó és a töltésről szóló felvétel látható.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink